sobota, 29 marca 2008

Merengi kontra bezy

Parasole? Kapelusze? Czapeczki?Czy to są BEZY czy MERENGI ?
BEZA - ciasteczko z ubitego z cukrem na sztywną pianę białka, następnie upieczonego w letnim piecu - fr. baiser czyli całus.
MERENGA - ciastko z ubitego na pianę białka i gęstego syropu, lekko wypieczone, przekładane kremem lub konfiturami - fr. meringue

Za twórcę ciasta z białek ubitych z cukrem i następnie upieczonych w letnim piecu uważany jest szwajcarski cukiernik Gasparini, pochodzący z miasta Meringen.
Jest kilka sposobów przygotowania ciasta bezowego:
  1. polega na ubijaniu białek z dodaniem cukru, gotowe ciasto piecze się w temperaturze 120 - 140 stopni C,
  2. z cukru i odrobiny wody przyrządza się syrop, który stopniowo dodawany jest do ubijanych białek, późniejszy etap to suszenie ciastek przez 30 - 40 minut w temperaturze 120 - 140 stopni C,
  3. nie wymaga pieczenie, polega na ubijaniu białek z cukrem w naczyniu ogrzewanym parą z gotującej się wody.
JAK WYKONAĆ KOLOROWE BEZY - MERENGI?
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy
  1. Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania, dosypywać cukier. Pod koniec ubijania dodać barwnik spożywczy.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta łyżką lub rękawem cukierniczym.
  3. Suszyć bezy 30 - 40 minut w piekarniku w temperaturze 120 - 140 stopni C.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...