sobota, 14 czerwca 2008

Truskawki

Truskawka (Fragaria grandiflora) - bylina z rodzaju poziomek, efekt krzyżówki poziomki chilijskiej i wirginijskiej, powstała w Europie w końcu XVIII lub na początku XIX wieku. Poziomki w Europie rosły dziko w lasach. Za sprawą króla Francji Ludwika XIV sprowadzono z Chile tamtejsze poziomki. Były większe i smaczniejsze niż te europejskie. Skrzyżowano więc dwie odmiany poziomek i tak powstał jeden z najsmaczniejszych owoców - truskawka.

Truskawka, ulubiony owoc Polaków, pojawia się drugiej połowie maja i przez całe lato możemy cieszyć się z możliwość jej jedzenia. Mowa oczywiście o naszej rodzimej truskawce, bo przez cały rok możemy kupić duże, sztucznie nadmuchane truskawki importowane z różnych stron świata. Każdy, kto je spróbował wie, że absolutnie nasze są najlepsze. Soczyste, pachnące, słodkie i bardzo, bardzo smaczne.

Truskawka uprawiana jest we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Największym producentem tych owoców są Stany Zjednoczone, kolejnymi Hiszpania, Turcja i Rosja. Polska mieści się w pierwszej dziesiątce producentów truskawek.

 

owoce zbliżającego się lata :)

Truskawka jest byliną osiągającą wysokość 15-50 cm. Łodygi tworzą rozłogi zwane "wąsami", za pomocą których roślina rozprzestrzenia się i wegetatywnie rozmnaża. Kwiaty są niewielkie, białe składające się z pięciu białych płatków. Owoc truskawki, w zależności od odmiany, może być biały, kremowy, różowy, czerwony, wiśniowy i mocno karminowy.

Owoce zawierają sporo witamin: A, E, C, PP i witaminy z grupy B. Są doskonałym źródłem białka, węglowodanów i minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi i selenu. Truskawki korzystnie wpływają na naszą krew, przeciwdziałają anemii, działają moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, działają bakteriobójczo. Truskawki przyspieszają spalanie tłuszczów i węglowodanów, więc są doskonałym owocem w diecie odchudzającej.

  

Truskawki jada się świeże i mrożone, sporządza się z nich przetwory, uzyskuje się liofilizaty. Najlepsze, najsmaczniejsze są oczywiście te zerwane prosto z krzaka. Dobrze smakują z bitą śmietaną i rozpuszczoną czekoladą. Truskawki można gotować np. przyrządzając pyszną zupę owocową lub kompot. Można sporządzać z nich przetwory: dżemy, marmolady, soki, galaretki lub jogurty. Są doskonałym dodatkiem do wszelakich deserów: ciast i ciasteczek, serników, tortów, kremów i lodów. Truskawki, sos truskawkowy są znakomitym dodatkiem do naleśników, omletów i pampuchów. Najprostszym deserem, z wykorzystaniem owoców, jest podsmażenie na maśle kromek chałki, polanie ich miodem i posypanie świeżymi plasterkami truskawek.

Bardzo polskim daniem są knedle z truskawkami polane śmietaną lub polane masłem z zarumienioną bułką tartą, z dodatkiem młodej smażonej kapusty. Połączenie pieczonego łososia z pokrojonymi w plasterki truskawkami czy połączenie truskawek z sałatą lodową z dodatkiem sera feta, to znakomite pomysły, które warto wykorzystać w swojej kuchni.

Ciasto truskawkowe

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 300 g podłużnych biszkoptów lub herbatników
  • 50 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z pomarańczy
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Rozpuścić żelatynę w dwóch łyżkach gorącej wody. Zmielony twaróg połączyć ze śmietaną, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, żelatyną i razem zmiksować. Okrągłą formę wyłożyć folią. Na dno formy ułożyć biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym, na nie zmielony twaróg połączony z rodzynkami. Wstawić do lodówki, aż żelatyna stężeje. Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu. Na wierzchu torcika ułożyć pokrojone truskawki i zalać je przygotowaną galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, aż do stężenia.



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...