środa, 2 lipca 2008

Banany

Banan (Muza, Figa rajska, Pizang) - jest właściwym drzewem o wysokości 2 - 9 metrów. Banan właściwy pochodzi od dzikich gatunków banana rosnących na Półwyspie Malajskim. Z Azji jego uprawa rozszerzyła się na Afrykę i Amerykę. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin .


Owoce banana różnią się długością (6 - 35 cm) oraz kolorem skórki (zielone, żółte lub czerwone). Istnieje ponad 200 odmian bananów. Owoce, pokryte miękką niejadalną skórką, są podłużne i lekko wygięte. Banany zawierają w swym kremowym, mączystym miąższu 7% skrobii, 20% cukrów, 1% białek, 0,5% tłuszczów, a także witaminę C, B, PP i dużo składników mineralnych (potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod i mangan).


Obok odmian słodkich i soczystych istnieją też odmiany bananów skrobiowych (mączystych), które stanowią podstawę wyżywienia ludności afrykańskiej (są one tam gotowane niczym ziemniaki, pieczone jak chipsy, mielone na kaszę i mąkę). Banany skrobiowe są najczęściej koloru zielonego.
Banany czerwone rosną tylko na Zanzibarze. Są grube, krótkie, bardzo słodkie i mają przyjemny mocny aromat.


Banany zawierają serotoninę, która jest jednym z neuroprzekaźników i wpływa na dobre samopoczucie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...