piątek, 25 lipca 2008

Muffinki jagodowe

Muffiny, to rodzaj babeczek z ciasta składającego się z masła, cukru, jajek, mąki i proszku do pieczenia. Piecze się je z dodatkiem świeżych owoców lub owoców kandyzowanych. Muffinki można podawać w wersji wytrawnej np. upieczone z dodatkiem wędliny i żółtego sera.



Muffinki jagodowe

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 8 łyżek oleju słonecznikowego
  • 100 ml maślanki
  • 250 g czarnych jagód
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki wymieszać.
  2. Jajko wbić do drugiej miski i roztrzepać. Dodać olej roślinny i maślankę. Całość wlać do miski z mąką i starannie wymieszać.
  3. Do cista dodać czarne jagody. Wymieszać.
  4. Zagłębienia w blasze napełnić ciastem na 2/3 wysokości.
  5. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Po wyjęciu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...