wtorek, 26 sierpnia 2008

Jeżyna, ożyna.

Jeżyna (Rubus) - rodzaj roślin z rodziny różowatych. Owocem jest jadalny wielopestkowiec koloru czarnego lub czarno-czerwonego. Owoce od kwaśnych do słodkich, zależnie od gatunku, wszystkie jadalne. Zawierają dużo witaminy C i spożywane w stanie surowym lub przerabiane na soki, dżemy i konfitury. Na jeżynach sporządza się także wina i nalewki.

Sałatka owocowa z jeżynami i kiwi



Składniki:
  • 4 owoce kiwi
  • 1/2 kg jeżyn
  • starta skórka z cytryny
  • cukier puder
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:

Kiwi obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Jeżyny umyć i osuszyć. Owoce połączyć ze sobą i polać syropem ugotowanym z wody i cukru pudru. Na zakończanie posypać startą skórką cytrynową.

jeżyny i kiwi

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...