niedziela, 8 lutego 2009

Roszponka

Roszponka (Valerianella locusta) - gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej należącej do rodziny kozłkowatych. Jej ojczyzną jest Europa i Azja Mniejsza. Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak. Jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych żelaza, a także witamin A i C. Często określa się ją jako witaminową bombę na wiosnę i zimę. Roszponkę spożywa się na surowo jako warzywo. Z jej liści przyrządza się smaczne sałatki, dodaje do omletów, zup, past lub przyrządza z octem i oliwą. Roszponkę hodujemy w ogrodzie (wiosną lub jesienią), ale również możemy ją uprawiać na parapecie okiennym.




Sałatka z Roszponki

Składniki:
  • 30 dag roszponki
  • 4 gruszki
  • 4 brzoskwinie
  • 20 dag upieczonego karczku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
  1. Roszponkę oczyścić z nadwiędłych liści, umyć i osączyć.
  2. Karczek pokroić na małe kawałki.
  3. Gruszki i brzoskwinie obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
  4. Sałatę wymieszać z owocami i mięsem, skropić sosem przygotowanym z oliwy, cukru i cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut, by smaki się połączyły.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...