sobota, 11 lipca 2009

Rabarbar

Rabarbar (Rheum) - rzewień, bylina z rodziny rdestowatych o dużych liściach osadzonych na grubych, mięsistych ogonkach. Pochodzi z obszarów Azji Środkowej. Częścią jadalną są łodygi i liście. Barwa ogonków liściowych może być czerwona, różowa lub zielona. Rabarbar służy jako dodatek do soków, dżemów, konfitur i ciast. Sporządza się z niego kompoty i zupy. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i sporą ilość kwasu szczawiowego.



Babeczki jagodowo-rabarbarowe

Składniki:
  • 50 dag rabarbaru
  • 50 dag czarnych jagód
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 laski wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli i bułki tartej
Przygotowanie:
  1. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, rozgotować we własnym soku i odparować jego nadmiar. Dodać 4 łyżki cukru i rozkrojoną wanilię. Gotować 3-4 minuty, stale mieszając, a następnie ostudzić i wyjąć wanilię.
  2. Jagody umyć i osączyć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Wsypać jagody, rabarbar i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę przesiać, dodać masło, pozostały cukier, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  4. Przygotować foremki na babeczki: posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć dno foremek. Piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  5. Upieczone ciasto ostudzić i nałożyć na nim masę jagodowo-rabarbarową. Zapiec ponownie około 5 minut.
  6. Udekorować masą rabarbarową.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...