niedziela, 25 lipca 2010

Borówka czernica, czyli czarna jagoda

Borówka czernica (Vaccinium myrtillus) - ma wiele nazw: czarna jagoda, czernica, czarna borówka. Roślina, z rodziny wrzosowatych, występująca a całej Europie. Rośnie także w Ameryce Północnej i w Azji.
Borówka czernica jest niewielką krzewinką wysokości 15-30 cm rosnącą pospolicie w lasach. Tworzy charakterystyczne skupiska. Łodyga sztywna, zielona, wzniesiona ku górze. Występuje w stanie dzikim w całym kraju, w lasach mieszanych i borach iglastych. Gałązki ostrokanciaste, liście cienkie, zielone. Kwiaty pojawiają się w kwietniu i w maju.


Owocem jest jadalna, mięsista jagoda o ciemnogranatowym kolorze z niebieskim nalotem.
Dobre świeże jagody są suche w dotyku. Zawierają witaminy: A, z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne. Jagody to naturalny lek na kłopoty z żołądkiem. Liście zapobiegają biegunce, antyseptycznie, przeciwgorączkowo.
Każdy z nas choć raz wybrał się do lasu na jagody. To jedna z przyjemniejszych letnich wypraw.
Jagody najsmaczniejsze są prosto z krzaka, jedzone na surowo. Prawdziwym przebojem są pierogi z jagodami, drożdżowe bułeczki jagodzianki i wszelkiego rodzaju przetwory: dżemy, marmolady, konfitury.


  Koktajl jagodowy

Składniki:

1 szklanka jagód
1 szklanka mleka
1/2 szklanki jogurtu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Mleko z jogurtem połączyć, dodać cukier i połowę jagód. Wszystkie składniki razem zmiksować. Do szklanki wsypać pozostałe jagody i uzupełnić koktajlem jagodowym.
Wstawić do lodówki i schłodzić.



Jagody są wdzięcznym dodatkiem do wszelakich deserów. Poniżej przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Łatwe w wykonaniu i przepyszne.

Kruche ciasto z jagodami

Składniki:
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g kremówki
  • 2 szklanki czarnych jagód
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto (masło, cukier, jajko, mąka, cukier waniliowy) połączyć i dokładnie wymieszać, zagnieść i włożyć do lodówki na 60 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciastem wyłożyć okrągłą formę. Przykryć pergaminem, obciążyć suszoną fasolą i piec około 15 minut.
  3. Po upieczeniu usunąć pergamin i fasolę. Piec jeszcze ok. 10 minut. Ostudzić.
  4. Do sera mascarpone dodać startą skórkę z cytryny, śmietanę kremówkę i łyżkę cukru. Delikatnie wymieszać.
  5. Przygotowanym krem mascarpone równomiernie rozsmarować spód ciasta. Na wierzchu ułożyć jagody i polać sosem jagodowym (zagotować 1 szklankę jagód, 1/4 szklanki wody, 1 łyżkę cukru i gotować przez 5 minut, aż jagody zaczną pękać).
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...