piątek, 6 sierpnia 2010

Biała kukurydza

Biała kukurydza - uprawiana w wielu krajach Ameryki Północnej i Środkowej. Największe uprawy występują w USA: Teksasie, Nebrasce, Illinois i Iowa, oraz w całym Meksyku. O Meksyku mówi się, że jest bardziej biały, niż żółto-kukurydziany.

Częścią jadalną są nasiona znajdujące się na kolbach, które są ukryte wśród kilku warstw liści i kłosów przypominających włosy. Ich barwa jest biała, o słodkim smaku, bardziej twarda niż nasiona kukurydzy żółtej.

Uprawa białej kukurydzy jest znacznie trudniejsza, niż uprawa żółtej. W wymaga ona pewnej izolacji w procesje swojego rozwoju, a to oznacza, ze wokół plantacji z białą kukurydzą nie może rosnąć kukurydza o innym kolorze. Zebrane dojrzałe ziarna są czyszczone i suszone, a następnie dostarczane do zakładów przetwórczych.

Ziarna białej kukurydzy posiadają znaczne ilości skrobi. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, minerały, sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, selenu i cynku.

Mąka otrzymywana z białej kukurydzy jest składnikiem produktów takich jak tortille, tacos, tostados, chipsy i płatki kukurydziane.

Sałatka z białej kukurydzy

Składniki:
  • 1 szklanka białej kukurydzy
  • 1 szklanka czarnej fasoli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
  1. Ugotować w osobnych garnkach białą kukurydzę i czarną fasolę. Gotować w osolonej wodzie do momentu, aż produkty będą miękkie. Odcedzić i połączyć. Ostudzić.
  2. Przygotować miodowy sos: połączyć olej z miodem, musztardą i sokiem z cytryny.
  3. Sałatkę polać sosem i podawać ze świeżą bagietką.
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...