niedziela, 21 sierpnia 2011

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa, pochodząca z rodziny motylkowatych, należy do rodzaju fasoli (Phaseolus vulgaris), w której oprócz nasion jada się też całe strąki. Początkowo z roślin strączkowych przyrządzano jedynie potrawy z ich ziarna. Strąki były twarde, z grubymi łykowatymi włóknami, nie nadające się do spożycia. Pod koniec XVIII wieku fasolkę o miękkich, delikatnych strączkach zaczęto uprawiać we Włoszech. Obecnie występuje wiele odmian fasolki szparagowej. Różnią się kolorem, wielkością i długością strąka. Najpopularniejsze są zielone i żółte, ale pojawiają się też odmiany fasolki w kolorze fioletowoniebieskim, które po ugotowaniu stają się ciemnozielone.

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa jest lekkostrawna, zawiera wiele witamin i związków mineralnych. W Polsce dużą popularnością cieszy się gotowana fasolka szparagowa polana masłem z bułką tartą. Fasolkę można gotować, zapiekać oraz dodawać do potraw warzywnych i mięsnych. Świeże strąki fasolki należy gotować ok. 10 minut, dłuższe gotowanie powoduje, że traci ona swój ładny kolor.


Pizza z fasolką szparagową

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 dag fasolki szparagowej - kolorowej
  • 2 czerwone cebule
  • 20 g rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • oliwa do smarowania blachy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 
  1. Drożdże rozkruszamy, mieszamy z letnią wodą i odstawiamy na kilka minut.
  2. Przygotowujemy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, drożdże, wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i wyrabiamy gładkie ciasto. 
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawimy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Oczyszczoną fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut.
  5. Cebulę i rzodkiewki kroimy w plasterki. 
  6. Zagniecione ciasto układamy na blasze posmarowanej oliwą i rozciągamy ciasto nadając mu kształt prostokąta.
  7. Ciasto smarujemy oliwą i układamy na nim fasolkę szparagową i cebulę. 
  8. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
  9. Na gorącym cieście układamy rukolę i rzodkiewki.
  10. Przygotowujemy sos. Przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z ubitą śmietaną.
  11. Pizzę polewamy śmietanowo-czosnkowym sosem. 

 

Omlet z fasolką szparagową

Składniki:
  • 20 dag fasolki szparagowej - kolorowej
  • 10 dag szynki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Fasolkę umyć, odciąć końce i ugotować w osolonej wodzie (młodą fasolkę gotujemy ok. 10 minut, starszą ok. 25)
  2. Jaja umyć, wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubić, dodać śmietanę.
  3. Ugotowaną fasolkę szparagową pokroić drobno. Szynkę pokroić w kostkę.
  4. Masę jajeczną wlać na masło rozgrzane na patelni, rozłożyć na niej szynkę i fasolkę. Gdy spód się zarumieni, a wierzch lekko zetnie, dosmażyć pod przykryciem.
 omlet z fasolką szparagową

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...