poniedziałek, 26 grudnia 2011

Kabaczek

Kabaczek (Cucurbita pepo) - odmiana dyni zwyczajnej. Warzywo, spokrewnione z cukinią, pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma podłużne, maczugowate owoce o zielonej lub żółtej barwie, w lekko nakrapiane jasne plamki. Kabaczek po przekrojeniu przypomina ogórka. Najsmaczniejsze są owoce o długości 20 cm. Kabaczek należy do warzyw niskokalorycznych, zawiera dużo karotenu oraz witaminy B1, B2, PP i K oraz wapń, potas, żelazo i magnez. Działa odkwaszająco i wspomaga przemianę materii.
Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejsze są kabaczki nadziewane farszem mięsnym i warzywnym.

2 komentarze:

Christopher pisze...

Świetny blog.Trafiłem tutaj całkiem przypadkowo,a jestem już ponad 2 godziny.Pozdrawiam super.Będę Tutaj częściej.

Joanna Polak pisze...

Bardzo mi miło, pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...