niedziela, 22 lipca 2012

Tarta

Tarta (fr. tarte) - rodzaj wypieku, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, słonego lub słodkiego. Nadzienie może być mięsne, serowe, warzywne, grzybowe i owocowe. Tarta należy do najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.

tarta

Najbardziej popularnymi tartami są: tarta cytrynowa, rabarbarowa, z gruszkami i serem pleśniowym, z brokułami, grzybami i z warzywami zalanymi masą jajeczną. Specjalną formę do tart wylepia się ciastem i piecze w piekarniku. W zależności od farszu, tartę pieczemy równocześnie z wyłożonym na niego nadzieniem lub najpierw pieczemy samo ciasto, a później już upieczone napełnia się farszem. Tarty można jeść na zimno i na gorąco.

tarta

Ciekawą tartą jest Tarta Tatin, której receptura powstała ponad 100 lat temu, stworzona przez siostry Tatin. Jest to tarta z kruchego ciasta, z jabłkami i karmelem, pieczona "do góry nogami". Na dno formy, wysmarowanej masłem i posypanej cukrem, wykłada się pokrojone drobno jabłka. Całość przykrywa się ciastem. Podczas pieczenia cukier zamienia się w karmel, który otula owoce. Po upieczeniu wykłada się ciasto na talerz, w taki sposób, że owoce z karmelem znajdują się na wierzchu. Tartę Tatin podaje się na gorąco.

 Tarta z truskawkami i borówkami

 Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 30%
  •  10 dag cukru
  • 1 kg owoców: truskawek i borówek amerykańskich
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (1/2 l zimnego mleka,  2 łyżki cukru, 1 łyżeczka masła)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Mąkę siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
  2. Galaretkę cytrynową przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu, ale należy zmniejszyć ilość wody o 1/2 szklanki. 
  3. Formę na tartę wysmarowujemy masłem i wykładamy ciastem (grubość 5 mm).
  4. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuwamy widelcem dość gęsto. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy folię i zostawiamy tartę do wystudzenia.
  6. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowujemy budyń. Ostudzony miksujemy z masłem na gładką masę. Wykładamy przygotowany krem na tartę.
  7. Truskawki i borówki myjemy i odsączamy. Na kremie układamy owoce, polewamy galaretką cytrynową i wstawiamy do lodówki do stężenia.
tarta z owocami
tarta z truskawkami i borówkami

Przepis na tartę z mirabelkami jest identyczny jak na tartę z truskawkami i borówkami. Najważniejsza różnica to oczywiście owoce :) Można również zastąpić budyń waniliowy innym budyniem. W przypadku mirabelek ciekawszy będzie czekoladowy, wówczas żółte mirabelki będą ładnie prezentować się na brązowym tle. 

Tarta z mirabelkami


1 komentarz:

kabanta pisze...

mam ogromny sentyment do mirabelek, a tak mało jest przepisów z nią. Wielkie dzięki za tę tartę, link już zapisany, tylko czeka na sezon :)
Pozdrawiam serdecznie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...