niedziela, 22 września 2013

Cukinia

Cukinia (Cucurbita pepo) - pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Północnej, należy do roślin dyniowatych. Jadalny jest ciemnozielony, wydłużony owoc o kształcie maczugi. Cukinia to cenne źródło wielu witamin A, B1, B2, K oraz C i składników mineralnych takich jak potas, wapń i żelazo. Cukinia jest delikatniejsza w smaku od kabaczka i można ją spożywać na surowo (kiedy jest młoda) lub ugotowaną, smażoną bądź pieczoną.


Najbardziej delikatne w smaku są owoce nie w pełni dojrzałe o delikatnej skórce, jasnym, soczystym miąższu i długości około 15 cm. Wykwintne i bardzo smaczne danie, to cukinia zapieczona pod beszamelem lub zapieczona z żółtymi serami.


Cukinia zapiekana z serem

Składniki:
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 szklanka startego żółtego sera np. gouda
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
  1. Naczynie do zapiekania natrzeć ząbkiem czosnku i wysmarować oliwą.
  2. Cukinię pokroić w plastry i poukładać w naczyniu tak, aby zachodziły na siebie.
  3. Tartym serem posypać cukinie.
  4. Do mleka wbić całe jaja, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Mlekiem zalać cukinie.
  5. Wstawić cukinie do pieca nagrzanego do 190 stopni. Początkowo przykryć cukinie folią aluminiową i przez 30 minut, później zdjąć folię i piec przez 15-20 minut, aż zapiekanka nabierze złotego koloru.
Cukinia zapiekana z seremcukinia zapiekana z serem
Cukinia zapiekana z serem

1 komentarz:

myladylaura pisze...

Uwielbiam cukinię,na surowo też ,twoja tarta wspaniała.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...