tag:blogger.com,1999:blog-8291363554927341114.post2706098715582243219..comments2023-12-22T07:16:03.522+01:00Comments on Smakowity blog: PieprzJoanna Polakhttp://www.blogger.com/profile/17772001774130501171noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-8291363554927341114.post-100473278519096452020-07-16T09:06:23.524+02:002020-07-16T09:06:23.524+02:00Dzień dobry. Ma Pan absolutną rację. W tym poście ...Dzień dobry. Ma Pan absolutną rację. W tym poście opisałam tylko pieprz z rodziny pieprzowatych. Kolor tego pieprzu to czarny, zielony i biały. O pieprzu czerwonym (pieprzowiec brazylijski) jest inny post. Zapraszam do przeczytania. Dziękuję za cenne uwagi i serdecznie pozdrawiam. Joanna Polakhttps://www.blogger.com/profile/17772001774130501171noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8291363554927341114.post-43333930064495147112020-07-14T11:05:52.128+02:002020-07-14T11:05:52.128+02:00Pisze Pani, iż "Wszystkie kolory pieprzu to o...Pisze Pani, iż "Wszystkie kolory pieprzu to owoce jednej i tej samej rośliny, ale zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce".<br />Ale to nie do końca jest prawda, bo przecież pieprz czerwony pochodzi z południoamerykańskich gatunków z rodzaju Schinus: S. molle i S. terebinthifolius. Dodatkowo warto wspomnieć, iż pieprz czarny przed suszeniem się obgotowuje. Jest to kluczowe dla aktywacji enzymu, który umożliwia czernienie owocu pieprzu czarnego:)(więcej o pieprzu i jego obróbce pisałem tutaj: https://www.gulosus.pl/wszystko-o-pieprzu/).<br /><br />Dr Gulosushttps://www.blogger.com/profile/14803110618066267672noreply@blogger.com