Smakowity blog

leksykon sztuki kulinarnej

sobota, 17 maja 2025

Tuńczyk

›
Tuńczyk pospolity, tuńczyk, tuńczyk błękitnopłetwy, tuńczyk błękitny, tuńczyk czerwony, tuńczyk niebieskopłetwy, tuńczyk zwykły, tuńczyk pół...
niedziela, 12 stycznia 2025

Cykoria

›
Cykoria (Cichorium L.) to rodzaj roślin zielnych należących do rodziny astrowatych. Rodzaj obejmuje siedem gatunków, z których dwa gatunki ...
sobota, 2 listopada 2024

Orzech włoski

›
Orzech włoski (Juglans regia L.) – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Orzech włoski należy do najstarszych roślin na naszej...
niedziela, 13 października 2024

Millefeuille

›
Millefeuille lub mille-feuille (czytamy: mil-fej) to efektowny sposób podawania zarówno deserów, jak i wytrawnych przystawek. Tradycyjne mil...
wtorek, 6 sierpnia 2024

Borowik szlachetny - Prawdziwek

›
Borowik szlachetny (Boletus edulis Bull.) – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych, potocznie nazywany prawdziwkiem. To grzyb szeroko rozp...
niedziela, 5 maja 2024

Szczawik bulwiasty

›
Szczawik bulwiasty (Oxalis tuberosa L.) – gatunek rośliny z rodziny szczawikowatych, rosnący dziko i uprawiany w Andach. Szczawik bulwiasty...
środa, 10 kwietnia 2024

Szakszuka

›
Szakszuka, Shakshouka (po arabsku شكشوكة) oznacza wielki bałagan, miks warzyw: pomidorów, papryki, cebuli i jajek. Dokładne pochodzenie po...
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Obsługiwane przez usługę Blogger.