leksykon sztuki kulinarnej
czwartek, 25 września 2025
Berberys
›
Berberys, kwaśnica ( Berberis L.) to rodzaj dużych krzewów liściastych, wiecznie zielonych, o wysokości od 1 do 5 m, występujących w umia...
niedziela, 14 września 2025
Jarzębina
›
Jarzębina, jarząb pospolity, jarząb zwyczajny (Sorbus aucuparia L.) to gatunek drzewa lub krzewu liściastego, rośliny wieloletniej, z rodzin...
wtorek, 2 września 2025
Dzika Róża
›
Róża dzika (Rosa canina L.), nazwy ludowe: psia róża, szypszyna – gatunek krzewu z rodziny różowatych, z rodzaju róża. Występuje naturalni...
piątek, 18 lipca 2025
Szczaw
›
Szczaw (Rumex L.) to rodzaj roślin z rodziny rdestowatych. Szczaw pochodzi z Eurazji i jest pospolitą rośliną w siedliskach trawiastych. Czę...
sobota, 17 maja 2025
Tuńczyk
›
Tuńczyk pospolity, tuńczyk, tuńczyk błękitnopłetwy, tuńczyk błękitny, tuńczyk czerwony, tuńczyk niebieskopłetwy, tuńczyk zwykły, tuńczyk pół...
niedziela, 12 stycznia 2025
Cykoria
›
Cykoria (Cichorium L.) to rodzaj roślin zielnych należących do rodziny astrowatych. Rodzaj obejmuje siedem gatunków, z których dwa gatunki ...
sobota, 2 listopada 2024
Orzech włoski
›
Orzech włoski (Juglans regia L.) – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Orzech włoski należy do najstarszych roślin na naszej...
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer