wtorek, 22 stycznia 2008

Cytryna

Cytryna (Citrus limon) - roślina z rodziny rurowatych o jagodowych podłużnych owocach pokrytych żółtą woskowatą skórką. Żółty miąższ ma kwaśny smak i intensywny zapach.

cytryny

Miąższ podzielony na segmenty. Cytryny pochodzą z Południowych Himalajów. Drzewka te uprawiano od ok. 500 r. p.n.e. w Chinach. Do Europy dotarły w XIII wieku. Obecnie uprawiane są w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w Azji.



Konfitura cytrynowa


Składniki:
  • 1 kg cytryn
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki miodu
Przygotowanie:
  1. Cytryny parzymy, połowę obieramy. Kroimy na części. 
  2. W rondlu rozpuszczamy połowę cukru i wrzucamy cytryny. 
  3. Cytryny smażymy na wolnym ogniu. Powoli dodajemy resztę cukru, potem miód.
W przypadku zbyt gęstej konfitury możemy rozcieńczyć wodą w trakcie jej smażenia. Pasteryzujemy w słoiczkach. Do konfitury można użyć pomarańczy. Będzie ona wówczas pozbawiona goryczki. Można również zmniejszyć ilość cukru, w zależności od upodobań smakowych.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...