środa, 11 marca 2009

Mineola

Minneola, Mineola - Tangelo (Citrus tangelo) - owoc powstały ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem należy do rodziny Reticulata. Aby rozszyfrować pochodzenie i nazwę owocu, trzeba poznać kilka faktów.

Tangelo, tangerynka - owoc cytrusowy zwany często Honeybell, jest hybrydą powstałą z połączenie grejpfruta z mandarynką. Drzewo występujące tylko w ciepłym klimacie, osiągające wysokość 6-9 metrów, wydaje kuliste owoce jagodowe o głębokim pomarańczowym kolorze. Owoce wyglądem przypominają pomarańcze z tą różnicą, że na jednym końcu są lekko wydłużone i kształtem przypominają gruszkę.  Znanymi odmianami Tangelo są Orlando i Minneola.

mineola

Owoc Minneola - Tangelo, często zwany "Mineolą" - ta nazwa najczęściej pojawia się w handlu (choć uważa się, że jest ona niewłaściwa) jest hybrydą powstałą ze skrzyżowania mandarynki Dancy i grejpfruta Duncan. Ten zabieg został wykonany w Ogrodniczej Stacji Badawczej w Orlando na Florydzie w 1931 roku. Nazwa owocu pochodzi zaś od miejscowości Minneola na Florydzie.

Cechą charakterystyczną Minneoli jest jej kształt, końcówka owocu jest wydłużona, lekko wybrzuszona, w formie podobna do dzwonu lub gruszki. Skórka jest gładka i błyszcząca, o kolorze intensywnie pomarańczowym.  Dekoracyjne owoce są bardzo słodkie, soczyste z lekką nutą kwasowości. Minneola posiada łatwość oddzielenia się skórki od segmentów miąższu, których może być około 12-14. Drzewa Mineoli są duże, osiągają wysokość do 9 m., wymagają żyznej gleby, odpowiedniego nawadniania i odżywiania. Są też bardziej odporne na zimno niż drzewa grejpfrutowe. Duże uprawy Minneoli można spotkać w Ameryce Północnej, na Florydzie i w Meksyku, na Cyprze, w Południowo-wschodniej Azji, w Chinach i Japonii.

Mineola zawiera dużo witamin, szczególnie witaminę C i A, kwas foliowy, pektyny, spore ilości składników mineralnych (potasu i wapnia), białko, węglowodany, tłuszcze i cukier. Zawartość witamin podnosi odporność naszego organizmu, pomaga chronić przed infekcją, przeziębieniem i grypą. W owocu znajdujemy przeciwutleniacze odpowiedzialne za blokowanie wolnych rodników, stanowi to ochronię przed wieloma poważnymi chorobami m.in. przed nowotworem i miażdżycą.

Mineola nadaje się do jedzenia nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również wzbogaca każdą potrawę o ciekawe nuty smakowe. Owoce mineoli mogą być wykorzystywane do sałatek owocowych lub owocowo-warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych. Dekoruje się nimi ciasta, kremy i torty. Owoce doskonałe są na soki, dżemy i konfitury.


Naleśniki biszkoptowe z Mineolą

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • kilka łyżek gazowanej wody mineralnej
  • 4 jaja
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady
  • 5 owoców mineoli
  • garść rodzynek
Przygotowanie:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli i masłem. Ubić trzepaczką dolewając mleko, dosypując mąkę i dolewając tyle wody, aby ciasto miało konsystencję przypominającą śmietanę.
  2. Ciasto odstawić na około 15 minut. Ubić białka na sztywną pianę. Całość delikatnie połączyć. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
  3. Mineolę obrać ze skóry, oczyścić z błonek i pestek. Owoce nałożyć na każdy naleśnik i zwinąć w rożek. Przygotowane w ten sposób naleśniki piec w piekarniku przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  4. Podawać polane rozpuszczoną czekoladą i posypane rodzynkami.
naleśniki z mineolą
naleśniki z mineolą

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...