sobota, 31 października 2009

Dynia

Dynia (Cucurbita L.) - rodzaj rośliny jednorocznej, pochodzącej z Ameryki. Uprawiana na całym świecie. Występuje w uprawie i w stanie dzikim, w strefach klimatu ciepłego i gorącego.Łodyga płożąca, wytwarzająca wąsy czepne.

 

Owoce duże, jadalne, koloru najczęściej żółtego, zielonego i pomarańczowego. Dynia zwyczajna o pędach do 10 m osiąga wagę do 50 kg. Dynia olbrzymia osiąga masę do 200 kg.Dynia jest rośliną niskokaloryczną, zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C oraz wiele składników mineralnych: sód, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych i dlatego z nich tłoczy się olej.

 


Dynia w Halloween. 31 października dynia nabiera specyficznego wyglądu. Szczególnie popularne ozdabianie tego warzywa jest w Ameryce. W każdym domu, sklepie czy pubie wystawione są przeróżnej wielkości głowy zrobione z dyni z umieszczoną wewnątrz świeczką, dla wzmocnienia efektu grozy.

Z dyni można przyrządzać wiele potraw. Zupy, jarzynki, placki smażone, konfitury i ciasta. Marynowana dynia to doskonały dodatek do mięs i wędlin.


Dynia w pomidorach

Składniki:
  • 1/2 małej dyni
  • 8 sztuk pomidorów żółtych lub pomarańczowych
  • 1 cebula
  • 60 g sera camembert
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Dynię umyć, obrać, przekroić i czyścić z włókien i pestek. Miąższ pokroić w kostkę. Posypać solą i skropić olejem. Wstawić do piekarnika na 45 minut na 180 stopni C. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. 
  2. Upieczoną dynię obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Wydrążyć pomidory. Miąższ pomidorów pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulę i pomidory. Połączyć dynię, pomidory i cebulę. Dodać do smaku sól i pieprz.
  3. Wydrążone pomidory wypełnić farszem, przekładając drobno pokrojonym serem camembert. Wstawić na 15 minut do piekarnika na 180 stopni C.
  4. Upieczone pomidory podawać na gorąco z pieczywem.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...