sobota, 31 października 2009

Dynia

Dynia (Cucurbita L.) - rodzaj rośliny jednorocznej, pochodzącej z Ameryki.
 
 
Różnorodne dynie.



Uprawiana na całym świecie. Występuje w uprawie i w stanie dzikim, w strefach klimatu ciepłego i gorącego.


Łodyga płożąca, wytwarzająca wąsy czepne.



Owoce duże, jadalne, koloru najczęściej żółtego, zielonego i pomarańczowego. Dynia zwyczajna o pędach do 10 m osiąga wagę do 50 kg. Dynia olbrzymia osiąga masę do 200 kg.Dynia jest rośliną niskokaloryczną, zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C oraz wiele składników mineralnych: sód, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych i dlatego z nich tłoczy się olej.

 


Dynia w Halloween. 31 października dynia nabiera specyficznego wyglądu. Szczególnie popularne ozdabianie tego warzywa jest w Ameryce. W każdym domu, sklepie czy pubie wystawione są przeróżnej wielkości głowy zrobione z dyni z umieszczoną wewnątrz świeczką, dla wzmocnienia efektu grozy.

Z dyni można przyrządzać wiele potraw. Zupy, jarzynki, placki smażone, konfitury i ciasta. Marynowana dynia to doskonały dodatek do mięs i wędlin.


Dynie o różnych kształtach i kolorach.




PESTKI DYNI
Małe, w zielonkawym kolorze nasiona dyni mają niezwykle cenne wartości odżywcze. Są bogate w witaminy między innymi w witaminę K, odpowiadającej za krzepliwość krwi i witaminę B2, poprawiającą odporność organizmu i biorącą udział w procesach przemiany materii. 

Dynia w pomidorach

Składniki:
  • 1/2 małej dyni
  • 8 sztuk pomidorów żółtych lub pomarańczowych
  • 1 cebula
  • 60 g sera camembert
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Dynię umyć, obrać, przekroić i czyścić z włókien i pestek. Miąższ pokroić w kostkę. Posypać solą i skropić olejem. Wstawić do piekarnika na 45 minut na 180 stopni C. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. 
  2. Upieczoną dynię obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Wydrążyć pomidory. Miąższ pomidorów pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulę i pomidory. Połączyć dynię, pomidory i cebulę. Dodać do smaku sól i pieprz.
  3. Wydrążone pomidory wypełnić farszem, przekładając drobno pokrojonym serem camembert. Wstawić na 15 minut do piekarnika na 180 stopni C.
  4. Upieczone pomidory podawać na gorąco z pieczywem.


Krem z dyni i mango

Składniki:

  • 500 g upieczonej dyni
  • 175 g pulpy z mango
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki pestek dyni 

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmażamy na oleju wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię i krótko obsmażamy.
  2. Do garnka wlewamy bulion warzywny, podgrzewamy, dodajemy dynię z czosnkiem, imbir, pulpę z mango. Kiedy się zagotuje, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni.
  4. Krem podajemy posypany pestkami i skropiony niewielką ilością oliwy z oliwek.


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...