piątek, 21 września 2012

Czubryca - Czubrica

Zdjęcie pochodzi z Wikipedii
Czubryca, czubrica to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu. 
Przyprawa jest bardzo popularna w Bułgarii. Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu. W zależności od regionu, w jej skład wchodzą różne składniki. Poza cząbrem i domieszką soli, są to zioła i przyprawy najczęściej rosnące na danym terenie np. czosnek, papryka, kozieradka, tymianek, rozmaryn. 
W Bułgarii pod nazwą „Szarena sol”, w tłumaczeniu oznacza „kolorowa sól”, istnieje wiele różnych rodzajów czubrycy, najpopularniejsze z nich to: czubryca po szopsku, czubryca po panagursku, trapezna czubryca, smardała. W Polsce produkty pod nazwą "czubryca" są właśnie tego typu mieszankami, gdzie w miejsce cząbru górskiego używa się cząbru ogrodowego, który posiada bardzo zbliżony aromat, a często zamiast soli morskiej lub kopalnianej dodaje się sól z glutaminianem sodu. Czubryca zawiera masło eteryczne i wiele witamin.
W handlu spotykamy: 
czubryca suszonaczubryca suszonaczubrycę zieloną: mieszankę przyprawową o składzie: zielona pietruszka, czosnek zielony, cebula zielona, kozieradka mielona, sól ewentualnie glutaminian sodu, o łagodnym smaku.
czubrycę czerwoną: z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej, kozieradki mielonej, czosnku, pietruszki i cebuli mielonej, czasem suszonych pomidorów i soli, dość ostra w smaku.
    Dodanie czubrycy do dania sprawia, że potrawy stają się wyjątkowe. Mają przyjemny ziołowy zapach i ciekawy smak. Przyprawa pasuje do sałatek ze świeżych pomidorów, ogórków oraz roślin strączkowych. Przyprawia się nią głównie dania ciężkostrawne, ale także pasuje do jaj, serów, zup, sosów i dań mięsnych. Czubrycę jest używana przy robieniu wędlin oraz przy konserwowaniu warzyw.

    czubryca suszona

    Mini dynie nadziewane piersią kurczaka

    Składniki:
    • 1 pierś kurczaka
    • 1 cebula
    • 1 żółta papryka
    • 1 pomidor
    • 3 plasterki boczku wędzonego
    • 1/2 szklanki drobno pokrojonej dyni
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • 1 łyżeczka parmezanu
    • 4 małe dynie służące jako naczynie do zapiekania
    Przygotowanie:
    1. Mięso opłukać, osączyć i pokroić w drobną kostkę.
    2. Paprykę oczyścić z pestek, cebulę obrać i wraz ze wszystkimi składnikami: pomidorem, boczkiem i dynią pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i przygotowane składniki smażyć przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać czubrycę.
    3. Dynie oczyścić i przygotować z nich naczynia do zapiekania. Wydrążyć środek i sparzyć dynie wrzątkiem. 
    4. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty, wyłożyć nimi środki dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć dynie, miejsce wgłębienia wypełnić farszem i piec jeszcze przez 5 do 10 minut, aż ciasto francuskie uzyska złoty kolor. 
    5. Przed podaniem farsz posypać parmezanem.
     Mini dynie z nadzieniemNadziewane mini dynie  Nadziewane mini dynie

    1 komentarz:

    Tomasz Szołtysik pisze...

    Ja używam czubricy do jagnięciny. Polecam
    Jakub

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...