![]() |
Zdjęcie pochodzi z Wikipedii |
Czubryca, czubrica to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu.
Przyprawa jest bardzo popularna w Bułgarii. Jej
charakterystycznym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy
nadaje specyficznego aromatu. W zależności od regionu, w jej skład wchodzą różne składniki. Poza cząbrem i domieszką
soli, są to zioła i przyprawy najczęściej rosnące na danym
terenie np. czosnek, papryka, kozieradka, tymianek, rozmaryn.
W
Bułgarii pod nazwą „Szarena sol”, w tłumaczeniu oznacza
„kolorowa sól”, istnieje wiele różnych rodzajów czubrycy,
najpopularniejsze z nich to: czubryca po szopsku, czubryca po
panagursku, trapezna czubryca, smardała. W Polsce produkty pod nazwą
"czubryca" są właśnie tego typu mieszankami, gdzie w
miejsce cząbru górskiego używa się cząbru ogrodowego, który
posiada bardzo zbliżony aromat, a często zamiast soli morskiej lub
kopalnianej dodaje się sól z glutaminianem sodu. Czubryca zawiera masło eteryczne i wiele witamin.
W
handlu spotykamy:
![czubryca suszona](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzF_Sa0zz88UMpR6APcCn4OuBnZVucD49eA6d-v8M8cpEod4iNjrVXUoum5LucWG-yvntW-z-T0sHIU_lWjAnW3KTu7JThdxeQZqVIIgxrw54pOwJxtKrUHjaxLKEzpLUIw3rxvuTFepE/s200/DSC01135.jpg)
![czubryca suszona](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcQ6H9xVeXgha0yIqHjfjVay-URyERD_5OHfgomcsgBRTm0hZyQ6U5eElaEWUocbAX21JDdXB19u79YglmnZYTb1idijkpW1NImiwbY_h0nwQxZkmUZPK02co9szJwgWzUGarSg-RpWiw/s200/DSC01141.jpg)
czubrycę czerwoną: z dodatkiem
papryki słodkiej i ostrej, kozieradki mielonej, czosnku, pietruszki
i cebuli mielonej, czasem suszonych pomidorów i soli, dość ostra w smaku.
Dodanie czubrycy do dania
sprawia, że potrawy stają się wyjątkowe. Mają przyjemny ziołowy
zapach i ciekawy smak. Przyprawa pasuje do sałatek ze świeżych
pomidorów, ogórków oraz roślin strączkowych. Przyprawia się nią
głównie dania ciężkostrawne, ale także pasuje do jaj, serów,
zup, sosów i dań mięsnych. Czubrycę jest używana przy robieniu
wędlin oraz przy konserwowaniu warzyw.
Mini dynie nadziewane piersią kurczaka
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 cebula
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 3 plasterki boczku wędzonego
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej dyni
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka parmezanu
- 4 małe dynie służące jako naczynie do zapiekania
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osączyć i pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę oczyścić z pestek, cebulę obrać i wraz ze wszystkimi składnikami: pomidorem, boczkiem i dynią pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i przygotowane składniki smażyć przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać czubrycę.
- Dynie oczyścić i przygotować z nich naczynia do zapiekania. Wydrążyć środek i sparzyć dynie wrzątkiem.
- Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty, wyłożyć nimi środki dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć dynie, miejsce wgłębienia wypełnić farszem i piec jeszcze przez 5 do 10 minut, aż ciasto francuskie uzyska złoty kolor.
- Przed podaniem farsz posypać parmezanem.
![Mini dynie z nadzieniem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOM2wU8eAbSLYfAmJlpaB-VIfn1aQA2BSc8hgTw8URP6nqZMSlvRU6O-3xOtOML2Vn5HAE278zLcsaP1sCC2lvwofyV7auKJYRcsrXxINwja8HLTOsJ0JOUmMw2pBKL5YfHhhWdXqC-wk/s320/DSC01199.jpg)
![Nadziewane mini dynie](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1IyjP62e99f8D3BgwgTflms6qEipfjO8ZEl5gf-dKLrr-N81sl9xl_z4k-T48NaBjPf9EO8ke03m5hTd3wTYArRvxI4VXMt8f6IBbhPH-Au-JPt5mKGEn2Hf8zKzUViGESGl6G60FSd4/s320/DSC01196.jpg)
![Nadziewane mini dynie](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5ili_ktk2blq4MFXujRSWcADLrJ508a4IQm1sZjjj4S6lX4bplX_E_YeLhn9_hIPUEChlL84fJY8mi1PhLjcbzf29f4hBdbIA70_WERUNwk_iLKk3kRt4ON8Qiz9-kgj0cC_BYX8Ap_g/s640/DSC01384.jpg)
1 komentarz:
Ja używam czubricy do jagnięciny. Polecam
Jakub
Prześlij komentarz