Mangold (Mangold) - roślina z rodziny komosowatych, zaliczana do odmian buraka liściowego zwanego boćwiną lub botwiną. Rośnie na wybrzeżach Morza Śródziemnego i innych wybrzeżach Europy oraz w Azji. Liście mangolda podobne są do liści buraka ćwikłowego. W zależności od odmiany liście są błyszczące, barwy od bladozielonej do fioletowej, pofalowane, gładkie lub pomarszczone. Ogonki liściowe grubości do 3 cm mogą mieć barwę białą, zieloną, żółtą, pomarańczową, czerwoną, różową i amarantową.
Z liści mangolda przyrządza się zupy, surówki i sałatki. Blaszki liściowe spożywa się po zblanszowaniu jak szpinak, wykorzystuje się je do przygotowywania gołąbków z farszem mięsnym. Łodygi po ugotowaniu przygotowuje się jak szparagi. Mangold zawiera sporo witaminy A, E, K, a także magnez, potas i żelazo. Mangold zawiera też sporą ilość kwasu szczawiowego.
Z liści mangolda przyrządza się zupy, surówki i sałatki. Blaszki liściowe spożywa się po zblanszowaniu jak szpinak, wykorzystuje się je do przygotowywania gołąbków z farszem mięsnym. Łodygi po ugotowaniu przygotowuje się jak szparagi. Mangold zawiera sporo witaminy A, E, K, a także magnez, potas i żelazo. Mangold zawiera też sporą ilość kwasu szczawiowego.
Mangold w miodowej polewie
- kolorowe łodygi mangolda
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 cytryny
- 50 g orzeszków cedrowych
- Łodygi opłukać, odciąć zdrewniałe końce i obrać, odcinając włóknistą warstwę z łodyg.
- Mangold pokrojony w 4 cm paski wrzucić do osolonej i osłodzonej wody. Gotować na małym ogniu do czasu, aż łodyżki staną się miękkie.
- Ugotowane, gorące łodygi wyjąć z wody, przełożyć do naczynia z przygotowanym gęstym syropem z miodu i cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
- Mangold podawać posypany orzeszkami cedrowymi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRYQBNSAPQopI0aDgne931VjnjuHoSJGzYlVoLB6CN2Wo12tkkwL1qkzMpbfQ1n6HAV258-v0gf1yRHNbeV2hRP_1x0uGuyIXEnvX6zXom2CZa3pDBbsHRg5WCt6TVe7Db42ZSzp8mtKU/s320/DSC05768.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGkxoqIEJiKKKzPTkZSRdNAX-1a9kGjMKOae46xRDWdrwF94VD51D_sdx25T8HQmNoSj-xS3YZJhXgNohF8iwlhYfQOUKtdNICLRIYVxWpkaTTfrTrfg0u7W9TqH39tiDv9mo6a1vHs_E/s320/DSC05782.jpg)
Piersi kurczaka w liściach mangolda
Składniki:- liście mangolda
- 300 g ugotowanego ryżu
- 200 g zmielonej piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 l bulionu
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- Liście mangolda wrzucić na osolony wrzątek, na 2 minuty, wyjąć, osuszyć i ostudzić.
- Przygotować farsz: ugotowany ryż wymieszać z piersią kurczaka, przysmażoną na maśle cebulką, solą i pieprzem.
- Na liściach nałożyć farsz, boki liści nałożyć na farsz i zrolować.
- W garnku zrolowane liście z farszem zalać bulionem, doprawić i dusić w temperaturze 180 stopni C. przez 50 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPr8tG4fLzt5GgYF93UNXt2JMfprY7yztKSlRQJYGe-UGt_LVxjlgHd29nk5v6_wz6L3CJQjpGAhCkkgubCl5sJOK4LxlPZZRtHrTQM0qmxWwt9gMqdcKhyKXBgbubc_8qqkw15frHAyA/s320/DSC05753.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSoJ0qO8mSNfUXc9eRufqLKdBIORAGPnMWM0bObdEm0w0dkNPheqLPxCxAhTS1nJAt11rJRZb6SUXb4Ws_ynjAGrKNx7tjLU6L6GJ6w7NwR_6ezUCB_U1qJ2rxP63ooK9h4CzP9mO8-X8/s320/DSC05754.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz