Sól - najpopularniejsza przyprawa na świecie, mająca ogromny wpływ na smak potraw. Przyprawa znana od tysięcy lat. Sól występuje prawie we wszystkich regionach na kuli ziemskiej. Największe jej złoża znajdują się w Europie (w Rosji, Francji i Niemczech), w Ameryce Północnej (USA) oraz w Azji (w Chinach).
zdjęcie Wikipedia
Sól wydobywana jest z głębi ziemi lub z morza. Rozróżniamy sól nieoczyszczoną, czyli kamienną, oczyszczoną - kuchenną i morską.
- Sól kamienna - wydobywana z ziemi, zawiera mikroelementy, miedź, chrom, wapń i mangan. W Polsce największe złoża soli kamiennej znajdują się w Inowrocławiu i Ciechocinku, w Kłodawie i Sieroszowicach. Najbardziej znaną kopalnią jest Kopalnia soli w Wieliczce, która obecnie jest przede wszystkim atrakcją turystyczną, bowiem wydobycie soli zakończono w 1996 r.
- Sól kuchenna (sól warzona) - jest mniej zdrowa niż kamienna, jest bowiem oczyszczana chemicznie. Proces czyszczenia pozbawia sól kuchenną minerałów i mikroelementów. Rozróżniamy dwa rodzaje soli: sól drobnoziarnistą i gruboziarnistą. Ten rodzaj soli jest najbardziej znanym i najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem. Składa się z dwóch pierwiastków: sodu i chloru. Sól kuchenna stosowana jest jako przyprawa i konserwant.
- Sól morska - pochodzi z odparowanej morskiej wody. W zależności od miejsca wydobycia może mieć bardziej lub mniej słony smak, różnić się kolorem i wartościami odżywczymi. Sól z wody morskiej lub z wód jezior słonych najczęściej pochodzi z Włoch, Francji, Portugalii, Hiszpanii, Azerbejdżanu, Arabii Saudyjskiej, Chorwacji, USA i Chin.
Sól himalajska różowa, to sól kamienna wydobywana z regionu Pendżab w Pakistanie. Sól, która często ma różowy odcień ze względu na śladowe minerały, używana jest przede wszystkim jako dodatek do żywności i często zastępuje sól kuchenną. Produkt jest często promowany bezpodstawnymi twierdzeniami, że ma właściwości zdrowotne. Skład chemiczny tej soli tylko nieznacznie różni się od składu zwykłej soli kamiennej. Sól nie pochodzi (wbrew nazwie) z Himalajów, ale z rejonu oddalonego o kilkaset kilometrów od Himalajów, z Pakistanu. Obecnie sól himalajska wydobywana jest głównie w kopalni soli Khewra.
Sól niewątpliwie jest potrzebna człowiekowi, ale trzeba pamiętać, że jej
nadmiar jest przyczyną wielu chorób. Nie bez powodu należy do grupy
produktów (cukier, biała mąka), o których się mówi biała śmierć.
Nadużywanie soli sprzyja rozwojowi tzw. chorób cywilizacyjnych. Podnosi
ciśnienie tętnicze, prowadzi do choroby miażdżycowej, zwiększa ryzyko
rozwoju raka żołądka, zatrzymuje wodę w organizmie, sprzyja otyłości,
podrażnia błonę śluzową żołądka.
Dzienne zapotrzebowanie na sól w diecie osoby dorosłej powinno wynosić około 5 g.
Dzienne zapotrzebowanie na sól w diecie osoby dorosłej powinno wynosić około 5 g.
Zastosowanie soli kuchennej jest ogromne. Sól jest obecna w większości
produktów spożywczych. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie posiłku, bez
wykorzystania soli. Występuje w pieczywie, wyrobach wędliniarskich, w
serach, przetworach warzywnych i mięsnych. Jest poprawiaczem smaku, ale
też jest środkiem konserwującym żywność. Pieczony drób lub ryby, otulone
warstwą soli, zachowują pełen aromat i niepowtarzalny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz