sobota, 14 czerwca 2008

Czereśnie

Czereśnia, trześnia, wiśnia ptasia (Cerasus avium). Gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. Rodzime obszary jej występowania to Europa oraz Azja Zachodnia i Kaukaz. W Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju.


Owoce potocznie zwane czereśniami. Kuliste pestkowce, jadalne, zwykle koloru czerwonego, spotykane także odmiany żółte, różowe oraz czarne. Zawierają sporo prowitaminy A, potasu, wapnia, żelaza i jodu. Są składnikiem kuracji odchudzających i odmładzających.



Owoce czereśni rozpoczynają sezon letni. Są owocami niezwykle cenionymi na naszych stołach. Najlepiej spożywać je na surowo. Najsmaczniejsze prosto z drzewa. Czereśnie wykorzystujemy także w deserach, konfiturach, napojach. Stanowią ciekawy dodatek do mięs.

 Torcik bezowy z czereśniami

Składniki:
  • 20 szt. ciemnych czereśni
  • 8 białek
  • 400 g cukru pudru
Krem czereśniowy: 
  • 3 jaja
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1/2 kg czereśni
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę i nie przerywając ubijania, dosypujemy cukier puder.
  2. Masę rozdzielmy na 3 części. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy masę z białek i rozsmarowujemy na grubość 8 cm. Robimy trzy bezowe krążki.
  3. Bezy suszymy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 120 - 140 stopni C.
  4. Krem czereśniowy robimy ubijając jajka z cukrem na parze. Przygotowaną masę studzimy, dodajemy masło, roztopioną czekoladę i ugotowane przetarte przez sito owoce. 
  5. Krem wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  6. Krążki bezowe łączymy ze sobą kremem czereśniowym. Wierzch tortu ozdabiamy owocami.





 


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...