sobota, 14 czerwca 2008

Czereśnie

Czereśnia, trześnia, wiśnia ptasia (Cerasus avium). Gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. Rodzime obszary jej występowania to Europa oraz Azja Zachodnia i Kaukaz. W Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju.


Owoce potocznie zwane czereśniami. Kuliste pestkowce, jadalne, zwykle koloru czerwonego, spotykane także odmiany żółte, różowe oraz czarne.


Zawierają sporo prowitaminy A, potasu, wapnia, żelaza i jodu.

 
Są składnikiem kuracji odchudzających i odmładzających.


Owoce czereśni rozpoczynają sezon letni. Są owocami niezwykle cenionymi na naszych stołach. Najlepiej spożywać je na surowo. Najsmaczniejsze prosto z drzewa. Czereśnie wykorzystujemy także w deserach, konfiturach, napojach. Stanowią ciekawy dodatek do mięs.

Clafoutis z czereśniami 

Składniki:
  • 500 g ciemnych czereśni
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru 
  • 50 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • masło do smarowania formy 
  • 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
  1. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. 
  2. Formę do tarty, albo inne żaroodporne naczynie, smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na dnie naczynia rozsypujemy czereśnie i posypujemy dwoma łyżeczkami cukru.
  3. Jajka miksujemy, powoli dodajemy pozostały cukier, mąkę, mleko i śmietankę. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  4. Przygotowaną masą zalewamy czereśnie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C, aż wierzch się zarumieni (około 50 minut).
  5. Clafoutis podajemy lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem. Możemy zaserwować Clafoutis z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.



Tarta z czereśniami i truskawkami

Składniki:
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni
  • 1 szklanka oczyszczonych z szypułek truskawek
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki wody
  •  cukier puder do posypania tarty
 Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
Składniki na krem:
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Ciasto kruche wyrabiamy szybko, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  2. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem, Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Ciasto powinno zarumienić się na złoty kolor.
  3. Przygotowujemy krem ucierając żółtka z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy mąkę. Do zagotowanego mleka wkładamy wanilię. Gorące mleko łączymy z żółtkami. Gotujemy 5 minut na małym ogniu. Masa jest gotowa, gdy zaczyna przypominać gęsty budyń. Krem pozostawiamy do ostudzenia.
  4. Cukier rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Do przygotowanego syropu wkładamy owoce. Gotujemy 5 minut i pozostawiamy do schłodzenia.
  5. Na ciasto nakładamy krem i owoce. Posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...