sobota, 14 czerwca 2008

Truskawki

Truskawka (Fragaria grandiflora) - bylina z rodzaju poziomek, efekt krzyżówki poziomki chilijskiej i wirginijskiej, powstała w Europie w końcu XVIII lub na początku XIX wieku. Poziomki w Europie rosły dziko w lasach. Za sprawą króla Francji Ludwika XIV sprowadzono z Chile tamtejsze poziomki. Były większe i smaczniejsze niż te europejskie. Skrzyżowano więc dwie odmiany poziomek i tak powstał jeden z najsmaczniejszych owoców - truskawka. 

 

 
Truskawka, ulubiony owoc Polaków, pojawia się drugiej połowie maja i przez całe lato możemy cieszyć się z możliwość jej jedzenia. Mowa oczywiście o naszej rodzimej truskawce, bo przez cały rok możemy kupić duże, sztucznie nadmuchane truskawki importowane z różnych stron świata. Każdy, kto je spróbował wie, że absolutnie nasze są najlepsze. Soczyste, pachnące, słodkie i bardzo, bardzo smaczne.

Truskawka uprawiana jest we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Największym producentem tych owoców są Stany Zjednoczone, kolejnymi Hiszpania, Turcja i Rosja. Polska mieści się w pierwszej dziesiątce producentów truskawek. 
 
 
owoce zbliżającego się lata :)
 
Truskawka jest byliną osiągającą wysokość 15-50 cm. Łodygi tworzą rozłogi zwane "wąsami", za pomocą których roślina rozprzestrzenia się i wegetatywnie rozmnaża. Kwiaty są niewielkie, białe składające się z pięciu białych płatków. Owoc truskawki, w zależności od odmiany, może być biały, kremowy, różowy, czerwony, wiśniowy i mocno karminowy.

Owoce zawierają sporo witamin: A, E, C, PP i witaminy z grupy B. Są doskonałym źródłem białka, węglowodanów i minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi i selenu. Truskawki korzystnie wpływają na naszą krew, przeciwdziałają anemii, działają moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, działają bakteriobójczo. Truskawki przyspieszają spalanie tłuszczów i węglowodanów, więc są doskonałym owocem w diecie odchudzającej.

 

Truskawki jada się świeże i mrożone, sporządza się z nich przetwory, uzyskuje się liofilizaty. Najlepsze, najsmaczniejsze są oczywiście te zerwane prosto z krzaka. Dobrze smakują z bitą śmietaną i rozpuszczoną czekoladą. Truskawki można gotować np. przyrządzając pyszną zupę owocową lub kompot. Można sporządzać z nich przetwory: dżemy, marmolady, soki, galaretki lub jogurty. Są doskonałym dodatkiem do wszelakich deserów: ciast i ciasteczek, serników, tortów, kremów i lodów. Truskawki, sos truskawkowy są znakomitym dodatkiem do naleśników, omletów i pampuchów. Najprostszym deserem, z wykorzystaniem owoców, jest podsmażenie na maśle kromek chałki, polanie ich miodem i posypanie świeżymi plasterkami truskawek.

Bardzo polskim daniem są knedle z truskawkami polane śmietaną lub polane masłem z zarumienioną bułką tartą, z dodatkiem młodej smażonej kapusty. Połączenie pieczonego łososia z pokrojonymi w plasterki truskawkami czy połączenie truskawek z sałatą lodową z dodatkiem sera feta, to znakomite pomysły, które warto wykorzystać w swojej kuchni. 
 

 Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
  1. Do ubitych z cukrem białek dodajemy żółtka. Delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 
  2. Do natłuszczonej margaryną tortownicy wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. pozostawiamy do schłodzenia.
  4. Oczyszczamy truskawki z szypułek, przekrawamy na pół. 
  5. Truskawki układamy na cieście, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
  6. Ciasto jest gotowe do spożycia, kiedy galaretka stężeje.


 
 

  Sernik na zimno

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 300 g podłużnych biszkoptów lub herbatników
  • 50 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z pomarańczy
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Rozpuścić żelatynę w dwóch łyżkach gorącej wody. Zmielony twaróg połączyć ze śmietaną, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, żelatyną i razem zmiksować. Okrągłą formę wyłożyć folią. Na dno formy ułożyć biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym, na nie zmielony twaróg połączony z rodzynkami. Wstawić do lodówki, aż żelatyna stężeje. Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu. Na wierzchu torcika ułożyć pokrojone truskawki i zalać je przygotowaną galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, aż do stężenia.



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...