środa, 2 lipca 2008

Wiśnie

Wiśnia Pospolita (Cerasus vulgaris) - drzewo owocowe, które prawdopodobnie powstało ze skrzyżowania czereśni z wiśnią karłową, powszechnie uprawiane w klimacie umiarkowanym. Występuje około 60 gatunków drzew i krzewów.

Jako drzewo owocowe wiśnia uprawiana jest głównie ze względu na swoje okrągłe , niewielkie owoce, które zawierają m.in. witaminę C i sporo pektyn.

Najczęściej występujące odmiany to ciemnoczerwone sokówki (doskonałe na przetwory) i jasnoczerwone szklanki (do ciast).


Sernik z owocami

Składniki:
  • 500 g owoców: wiśni, pomarańczy, jeżyn
  • 1 kg chudego twarogu
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Wiśnie umyć, wydrylować i osączyć. Pozostałe owoce oczyścić. Pomarańcze pokroić w drobne cząstki.
  2. Masło utrzeć ze 100 g cukru na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy. Oddzielić białka od żółtek. Do masy dodawać po jednym żółtku, stale mieszając. Dodać proszek do pieczenia i budyń.
  3. Białka ubić z resztą cukru na bardzo sztywną pianę i ostrożnie dodać do masy wraz z twarogiem.
  4. Ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy.
  5. Piec około 70 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową, aby wierzch nie spiekł się za bardzo.
  6. Po upieczeniu sernik zostawić na około 30 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i ostudzić.
  7. Na wystudzonym serniku ułożyć owoce, zalać galaretką i pozostawić do stężenia. Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...