Wiśnia Pospolita (Cerasus vulgaris) - drzewo owocowe, które prawdopodobnie powstało ze skrzyżowania czereśni z wiśnią karłową, powszechnie uprawiane w klimacie umiarkowanym. Występuje około 60 gatunków drzew i krzewów.
Jako drzewo owocowe wiśnia uprawiana jest głównie ze względu na swoje okrągłe , niewielkie owoce, które zawierają m.in. witaminę C i sporo pektyn.
Najczęściej występujące odmiany to ciemnoczerwone sokówki (doskonałe na przetwory) i jasnoczerwone szklanki (do ciast).
Sernik z owocami
Składniki:
- 500 g owoców: wiśni, pomarańczy, jeżyn
- 1 kg chudego twarogu
- 125 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jaja
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- Wiśnie umyć, wydrylować i osączyć. Pozostałe owoce oczyścić. Pomarańcze pokroić w drobne cząstki.
- Masło utrzeć ze 100 g cukru na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy. Oddzielić białka od żółtek. Do masy dodawać po jednym żółtku, stale mieszając. Dodać proszek do pieczenia i budyń.
- Białka ubić z resztą cukru na bardzo sztywną pianę i ostrożnie dodać do masy wraz z twarogiem.
- Ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy.
- Piec około 70 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową, aby wierzch nie spiekł się za bardzo.
- Po upieczeniu sernik zostawić na około 30 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i ostudzić.
- Na wystudzonym serniku ułożyć owoce, zalać galaretką i pozostawić do stężenia. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz