sobota, 14 czerwca 2008

Kiwi, aktinidia

Aktinidia (Actinidia) zwana potocznie Kiwi - owoce jagodowe wielkości kurzego jaja. Miąższ zielony lub żółty, w środku owocu białawy, z licznymi drobnymi, czarnymi pestkami.

kiwi

Aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa) - gatunek rośliny z rodziny aktinidiowatych. Pochodzi z doliny rzeki Jang-cy w Chinach. Od 1906 r. uprawiany w Nowej Zelandii. Nazwę Kiwi nadali temu owocowi Nowozelandczycy prawdopodobnie dlatego, że jego pokryta rzadkim puszkiem skórka przypomina im tego ptaszka. Owocem są jagody o brązowej skórce, porośnięte czerwonawymi włoskami. Miąższ soczysty, zielony, w środku białawy z licznymi, drobnymi, czarnymi pestkami.


Aktinidia chińska (Actinidia chinensis) - zwane "złotym kiwi" pochodzi z doliny rzeki Jangcy w środkowych Chinach. Największe plantacje znajdują się w Nowej Zelandii, mniejsze nie mniej ważne znajdują się we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Francji, Nowej Zelandii, USA i Izraelu.

 

Agrest chiński czyli kiwi zawiera dużo witaminy C (w 100 g ok. 70 mg). Owoce jedzone są najczęściej na surowo, ale można też przyrządzać soki i dżemy. Miąższ owocu zawiera rozkładający białka enzym aktinidynę. Bardzo trudno wykorzystać ten owoc do galaretek, bowiem rozrzedza żelatynę, ale i na to są sposoby. Świetnie nadają się do dekoracji potraw.

kiwi

Ciekawostka: liście i pędy kiwi wydzielają olejki eteryczne uwielbiane przez koty. Owoce kiwi obniżają poziom złego cholesterolu. Jest bogaty w potas. Pomaga w odchudzaniu, ułatwia trawienie, obniża ciśnienie krwi.

Najprostszy sposób jedzenia: przekroić na pół i jeść miąższ łyżeczką.

Ciasto kruche z owocami kiwi

Składniki:
  • 300 g mąka
  • 200 g masło
  • 1 jajko,
  • 50 g cukier
  • 100 g cukier puder
  • 6-8 owoc kiwi
  • sól
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki z cukrem i posiekać nożem na drobne kawałeczki.
  2. Dodać jajko, rozetrzeć ciasto i zagnieść kulę. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Po wyjęciu podzielić na dwie części. Z jednej uformować na blasze spód i boki ciasta. wewnątrz umieścić pokrojone w plasterki owoce kiwi. Owoce posypać cukrem. Wierzch przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
  4. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...