Ciasto filo - cienkie ciasto z mąki, wody i oliwy, popularne w Grecji, Europie Wschodniej i Środkowej, sprzedawane w postaci cienkich arkuszy. Z tego rewelacyjnego ciasta można przygotowywać wiele słodkich i wytrawnych dań. Mięso, owoce lub warzywa owinięte ciastem filo nabierają odświętnego charakteru.
Grillowana papryka w cieście filo
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 15 dag szynki konserwowej
- 10 dag żółtego sera
- płaty ciasta filo
- sklarowane masło do smarowania ciasta
- Paprykę pieczemy ok 10 - 15 minut w temp 200 stopni C, po upieczeniu zdejmujemy skórkę, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
- Płat ciasta filo smarujemy przygotowanym masłem, układamy płaty jeden na drugim, każdy z nich smarując masłem. Układamy 4-5 warstw.
- Na cieście rozkładamy szynkę, żółty ser i paprykę.
- Ciasto zwijamy w roladę. Całość smarujemy ponownie masłem. Pieczemy 15 minut do uzyskania złotego koloru w temperaturze 200 stopni C.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhM42oIcQMW4ikqpAjrGUNQD5v-7jyTbczF1wyEpqe5JGix4AAe0i3drtM4ViwFWyiYKDvMPVWhNsqfEazBrqJaE5YjKhIWZyQ2qqIVnFPKm8OpfCLaIATqFpDdKHkZzftsYq4-N7OquE/s320/DSC01840.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9e4IS8_Zwpvdc7WQzg9s6qtoJn3pyG7guP8Zpb6AMK5rLLXN3cBS8K0gl11E4xxD5TgHPnjxgzE9I3SuH8No2ZMA3gAh_KnlJ5yNqCbiGSoZat6H36ldjQfWw_XQPlgo6XLyh-q-T62g/s320/DSC01843.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz