Tamarillo, cyfomandra, pomidor drzewiasty (cyphomandra betacea) - nieduże drzewo dorastające do 2-3 m wysokości, o zielonym pniu i zielonych pędach, rozgałęziających się parasolowato. Kwiaty przyjemnie pachnące. Roślina pochodząca z północnych terenów Ameryki Południowej, obecnie uprawiana również w Afryce i Nowej Zelandii. Jajowate owoce jagodowe, długości 8-10 cm. Skórka gładka barwy żółtej, czerwonej lub ciemnopurpurowej. Pod skórką znajduje się galaretowaty, czerwony miąższ z licznymi miękkimi pestkami, które układają się kuliście wokół środka owocu. Owoce mają gorzko-słodki smak, który trochę przypomina mi pomidora. Owoce można spożywać na surowo. Tamarillo pasuje do potraw mięsnych, sosów i sałatek. Cyfomandry są bogate w witaminy A i C.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWdT5mue2jr9jqyGsA4Xin3RZKRMawcyNoVYVuYaWHkEu01-r6-AYFP25wTJUzmDXe9kR4AW0xIw_jbNsJFelCOPmw5QbXW5yuXpfMY6w_7VbOC7Ahf67Lzkiufs0lFzb74Y2Qj_38rPg/s320/DSC03363.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWN3o5VD5lfTFh-Lo0CjrvCr5xhjejwQ24UiBVwM0dmxyUMpHVMEQpQ-VGGICNY6molWubZRMsDzGzpIJ4l61eiM6NZz9Ot_GFU_t2wGLNRkhY2xsaV5hYbyM2-BWzJb0aMzMDfNcs2AM/s320/DSC03362.jpg)
Sałatka z tamarillo i zielonego ogórka
- 3 tamarillo
- 2 zielone ogórki
- pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku
- Tamarillo obrać ze skórki. Ogórki umyć i osuszyć. Przygotowane produkty pokroić na plasterki. Szczypiorek drobniutko pokroić.
- Przygotować sos: sok z cytryny i ocet tak długo ucierać, aż sól się rozpuści, dodać pieprz i oliwę z oliwek.
- Sosem skropić sałatkę, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Można podawać bezpośrednio wypełniając połówki tamarillo przygotowaną sałatką lub plasterki tamarillo i ogórków ułożyć na talerzu w kształcie wachlarza, posypać szczypiorkiem i skropić sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz