Anyż gwiazdkowy (Illicium verum) jest zwany również badianem. Pochodzenie nie do końca jest znane. Jedna z wersji podaje, że pochodzi z południowo-wschodnich Chin, inna wskazuje na wschodnie obszary basenu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Do Europy trafił w XVII wieku. W Polsce anyż pojawił się w średniowieczu.
Drzewo niewielkie, wiecznie zielone, obsypane biało-żółtymi, drobnymi kwiatami. Brązowe, zdrewniałe owoce swoim kształtem przypominają ośmioramienną gwiazdę. W każdym ramieniu znajduje się nasiono. Badian ma słodko-korzenny smak i aromatyczny zapach.
Anyż gwiazdkowy występuje przede wszystkim jako przyprawa, ale wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej. Używany jest jako środek wzmacniający i rozkurczowy, łagodzi bóle reumatyczne, pobudza apetyt, reguluje trawienie. Ma właściwości moczopędne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.
Anyż gwiazdkowy najszersze zastosowanie ma w kuchni orientalnej.
Używany jest do duszonych potraw mięsnych: wieprzowiny, cielęciny i
drobiu. Urozmaica smak deserów: ciast, ciasteczek i cukierków. Nadaje
aromatu kompotom, syropom, herbatom i grzanym winom. Tę niezwykle
aromatyczną przyprawę należy stosować z umiarem. Już jedna gwiazdka
potrafi zmienić smak potrawy. Można wykorzystać cały owoc lub proszek
otrzymany z utartych w moździerzu gwiazdek. Świetnie łączy się z innymi
przyprawami korzennymi.
Anyż dobrze komponuje się z rybami i owocami morza, warzywami korzeniowymi, kasztanami, figami i jabłkami. Doskonale się sprawdzi jako dodatek do zup nadając im ciekawy smak. Zupa marchewkowa z anyżem i nasionami kopru włoskiego, zupa z granatów z anyżem lub bouillabaisse.
Anyż to również dekoracja. Gwiazdkowy kształt sprawia, że przepięknie
wygląda w przygotowanych daniach. Pomalowane złotą lub srebrną farbą
gwiazdki, rozrzucone na biesiadnym stole nadają przyjęciu elegancki,
wytworny charakter.
Z dodatkiem anyżu produkuje się znane alkohole.
- Anisette lub Anis, to likier o smaku anyżu, który jest spożywany w większości krajów śródziemnomorskich. Likier pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu jest produkowany z likierów korzennych na bazie anyżu, oliwki anyżowej z dodatkiem aromatu kopru, goździków, bądź kolendry. Alkohol jest często używany z barach jako składnik koktajli.
- Sol y sombra to napój alkoholowy (digestif) podawany po obiedzie lub śniadaniu, składający się w równych częściach z brandy i słodkiego anyżu podawanego w kieliszku do brandy. Jest on popularny w Madrycie i całej Hiszpanii.
- Absynt to napój spirytusowy o smaku anyżu, wytwarzany z kilku roślin, w tym kwiatów i liści Artemisia absinthium („wielkiego piołunu”), wraz z zielonym anyżem, słodkim koprem włoskim i innymi ziołami leczniczymi i kulinarnymi. Absynt tradycyjnie ma naturalny zielony kolor, ale może być również bezbarwny. Absynt został stworzony w kantonie Neuchâtel w Szwajcarii pod koniec XVIII wieku przez francuskiego lekarza Pierre'a Ordinaire'a.
- Sambuca to bezbarwny, pochodzący z Włoch likier anyżkowo-ziołowy. Jest produkowany na bazie kwiatów czarnego bzu (wł. Sambuco), anyżu gwiaździstego, kopru włoskiego, lukrecji oraz soków.
>
>
Korzenny napój cytrynowo-truskawkowy
Składniki na 2-3 osoby:
- 1 torebka czarnej herbaty
- 3 szt. anyżu gwiazdkowego
- 1 cytryna
- mała laska cynamonu
- 4 truskawki
- cukier do smaku
- W czajniczku zaparzyć herbatę. Dodać laskę cynamonu i anyżek gwiazdkowy.
- Cytrynę sparzyć, pokroić w cząstki.
- Truskawki umyć i pokroić w plasterki.
- Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy cukier według uznania.
>
Zupa z pestek granatu z anyżem
Składniki:
- 1 szklanka pestek granatu
- 3 szt. anyżu gwiazdkowego
- 1 szklanka soku z granatów
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy wodę, sok z granatu, dodajemy pestki granatu i doprowadzamy do wrzenia.
- Obrane jabłka kroimy w grubą kostkę, pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki. Jabłka i pomarańcze dodajemy do zupy.
- Do garnka dodajemy ryż, cukier, szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu, aż ryż zrobi się miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz