Kabaczek (Cucurbita pepo) - odmiana dyni zwyczajnej. Warzywo, pochodzi z Ameryki Północnej lub Południowej. Ma podłużne, maczugowate owoce o zielonej lub żółtej barwie, w lekko nakrapiane jasne plamki. Kabaczek po przekrojeniu przypomina ogórka. Najsmaczniejsze są owoce o długości 20 cm. Kabaczek należy do warzyw niskokalorycznych, zawiera dużo karotenu oraz witaminy B1, B2, PP i K oraz wapń, potas, żelazo i magnez. Działa odkwaszająco i wspomaga przemianę materii.
Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejsze są kabaczki nadziewane farszem mięsnym i warzywnym.
Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejsze są kabaczki nadziewane farszem mięsnym i warzywnym.
2 komentarze:
Świetny blog.Trafiłem tutaj całkiem przypadkowo,a jestem już ponad 2 godziny.Pozdrawiam super.Będę Tutaj częściej.
Bardzo mi miło, pozdrawiam :)
Publikowanie komentarza