Kabaczek (Cucurbita pepo) - odmiana dyni zwyczajnej. Warzywo, pochodzi z Ameryki Północnej lub Południowej. Ma podłużne, maczugowate owoce o zielonej lub żółtej barwie, w lekko nakrapiane jasne plamki.
Pomimo, że cukinia i kabaczek to ten
sam gatunek, to w Polsce roślina uprawiana jest pod obiema nazwami.
Potwierdzenie błędnej tezy, że są to zupełnie inne gatunki rośliny
dopełnia fakt, że warzywo w różnym okresie wzrostu, na różnym etapie
dojrzewania i o innych porach dojrzewania różni się od siebie dość
znacznie. Powszechnie przyjęło się, że cukinia pojawiająca się wiosną,
latem jest delikatniejsza, zwykle nieco mniejsza, słodsza, bez twardych,
dużych pestek, żółta i zielona. Taka cukinia jest delikatna, słodkawa.
Kabaczek, to nazwa dojrzałej cukinii, znacznie większej z pestkami,
wyglądem przypominający maczugę, ale również zielonej lub żółtej,
żółto-pomarańczowej.
Kabaczek po przekrojeniu przypomina ogórka. Najsmaczniejsze są owoce o długości 20 cm. Kabaczek należy do warzyw niskokalorycznych, zawiera dużo karotenu oraz witaminy B1, B2, PP i K oraz wapń, potas, żelazo i magnez. Działa odkwaszająco i wspomaga przemianę materii.
Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejsze są kabaczki nadziewane farszem mięsnym i warzywnym.
Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejsze są kabaczki nadziewane farszem mięsnym i warzywnym.
2 komentarze:
Świetny blog.Trafiłem tutaj całkiem przypadkowo,a jestem już ponad 2 godziny.Pozdrawiam super.Będę Tutaj częściej.
Bardzo mi miło, pozdrawiam :)
Prześlij komentarz