wtorek, 26 sierpnia 2008

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska inaczej zwana Borówką wysoką (Vaccinium corymbosum).


Gatunek Vaccinium obejmuje około 450 odmian na całym świecie. Borówka wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, w Europie wyhodowano tylko cztery jej odmiany. Borówki to rodzina roślin kwitnących o rozmiarach wahających się pomiędzy od 10 cm do 4 m wysokości. Borówki mają dzwonowaty kształt. Owoce to jagody o średnicy od 5 do 16 mm z "koroną" na końcu. Początkowo mają barwę bladozieloną, następnie purpurowo-czerwoną, a ostatecznie - ciemnogranatową lub ciemnopurpurową. Dojrzałe owoce zawierają sporo witaminy C i A.

Borówki zatopione w galaretce owocowej



Składniki:
  • 2 opakowania galaretki owocowej (cytrynowej i pomarańczowej),
  • 40 dag borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
  1. Przygotować galaretki w osobnych naczyniach zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Do formy "keksówki" wsypać połowę owoców i zalać jedną z galaretek. Wstawić do lodówki, aż do stężenia.
  3. Do gotowej galaretki z owocami dołożyć pozostałe borówki i zalać drugą galaretką.
  4. Wstawić do lodówki.
Borówki zatopione w galaretce owocowej można również podawać z sosem waniliowym.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...