wtorek, 26 sierpnia 2008

Poziomka pospolita

Wikipedia
Poziomka pospolita (Fragaria vesca) - gatunek rośliny z rodziny różowatych. Inne nazwy to czerwona jagoda lub koziomka. Roślina znana od najdawniejszych czasów. Wspomina o niej Hipokrates, opisując ją jako roślinę leczniczą. Owidiusz i Wirgiliusz opisują poziomki jako owoce etruskiej bogini Pomony. Według wierzeń rzymskich była to bogini sadów, ogrodów i drzew owocowych.

Poziomka jest byliną wyrastającą 15 - 30 cm. Rośnie dziko w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce występuje w widnych lasach, ich obrzeżach i zaroślach. Jest rośliną samopylną. Należy do owoców sezonowych. Owocuje od połowy czerwca do późnej jesieni. W zależności od odmiany drobne owoce są koloru od czerwonego do białoróżowego lub jasnożółtego.

Poziomka jest rośliną wymagającą, trochę kapryśną. Źle znosi niskie zimowe temperatury oraz niskie temperatury wiosenne, które w okresie kwitnienia rośliny powodują przemarzanie pręcików i słupków. Poziomka również nie lubi zimnego, deszczowego lata.

Uprawiana jest też w ogrodach przydomowych, jako odmiana uszlachetniona o drobnych i słodkich owocach. Stale owocująca, lecz nie posiada tak silnego aromatu, jak posiada poziomka leśna.


Poziomki zawierają dużą ilość witaminy C oraz B1, B2, B6, B12, D, E, potas, węglowodany, sód. Poziomki podnoszą odporność organizmu,  pomagają zwalczyć infekcję, działają przeciwbiegunkowo i  przeciwzapalnie.


Ma małe, bardzo słodkie owoce.


Surowcem zielarskim są młode liście, które zawierają flawonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i inne substancje. Lecznicze właściwości mają jedynie liście dziko rosnących poziomek.



Poziomki jedzone są przede wszystkim na surowo oraz dodawane do deserów. Wytwarza się z nich marmolady, dżemy i kompoty. Pyszne są lody i sorbety poziomkowe. Mają wyborny smak i miły aromat.



Tort bezowy z poziomkami

 


Składniki:
  • 1 szklanka poziomek
  • 500 ml śmietany 30% 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 blaty bezowe
  • 1 szklanka owoców: jeżyny, borówki, wiśnie
  • świeże listki melisy
Przygotowanie:
  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie sztywna. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
  2. Poziomki i jeżyny oczyszczamy z szypułek. Wiśnie przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
  3. Na blat bezowy rozprowadzamy bitą śmietaną i układamy różne owoce. Układamy jeden blat na drugim powtarzając czynności: śmietana, owoce, beza.
  4. Wierzch tortu smarujemy bitą śmietaną, ozdabiamy owocami i świeżą melisą. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...