![]() |
Wikipedia |
Poziomka jest byliną wyrastającą 15 - 30 cm. Rośnie dziko w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce występuje w widnych lasach, ich obrzeżach i zaroślach. Jest rośliną samopylną. Należy do owoców sezonowych. Owocuje od połowy czerwca do późnej jesieni. W zależności od odmiany drobne owoce są koloru od czerwonego do białoróżowego lub jasnożółtego.
Poziomka jest rośliną wymagającą, trochę kapryśną. Źle znosi niskie zimowe temperatury oraz niskie temperatury wiosenne, które w okresie kwitnienia rośliny powodują przemarzanie pręcików i słupków. Poziomka również nie lubi zimnego, deszczowego lata.
Uprawiana jest też w ogrodach przydomowych, jako odmiana uszlachetniona o drobnych i słodkich owocach. Stale owocująca, lecz nie posiada tak silnego aromatu, jak posiada poziomka leśna.
Poziomki zawierają dużą ilość witaminy C oraz B1, B2, B6, B12, D, E, potas, węglowodany, sód. Poziomki podnoszą odporność organizmu, pomagają zwalczyć infekcję, działają przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie.
Surowcem zielarskim są młode liście, które zawierają flawonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i inne substancje. Lecznicze właściwości mają jedynie liście dziko rosnących poziomek.
Poziomki jedzone są przede wszystkim na surowo oraz dodawane do deserów. Wytwarza się z nich marmolady, dżemy i kompoty. Pyszne są lody i sorbety poziomkowe. Mają wyborny smak i miły aromat.
Tort bezowy z poziomkami
Składniki:
- 1 szklanka poziomek
- 500 ml śmietany 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 blaty bezowe
- 1 szklanka owoców: jeżyny, borówki, wiśnie
- świeże listki melisy
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie sztywna. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Poziomki i jeżyny oczyszczamy z szypułek. Wiśnie przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
- Na blat bezowy rozprowadzamy bitą śmietaną i układamy różne owoce. Układamy jeden blat na drugim powtarzając czynności: śmietana, owoce, beza.
- Wierzch tortu smarujemy bitą śmietaną, ozdabiamy owocami i świeżą melisą.