niedziela, 8 lutego 2009

Roszponka

Roszponka warzywna, roszpunka warzywna (Valerianella locusta) - gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej należącej do rodziny kozłkowatych. Dawne ludowe nazwy tego warzywa: kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpanka. Jej ojczyzną jest Europa, Azja Mniejsza i Afryka Północna. W Polsce, w stanie naturalnym, rośnie na obszarze prawie całego kraju, jako chwast w pobliżu dróg, na zboczach i w rowach. Jest również rośliną uprawną. Rośnie zarówno w szklarniach, jak i na zewnątrz, na polach uprawnych. Roszponkę możemy hodować w ogrodzie (wiosną i jesienią), ale również możemy ją uprawiać na parapecie okiennym. 

Roszponka ma neutralny, orzechowy smak i lekko kwaśny zapach. Jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ  dostarcza związków mineralnych: żelaza, cynku, wapnia, sodu, potasu, magnezu i fosforu, a także witaminy A, B6 i C. Często określa się ją jako witaminową bombę na wiosnę i zimę. 

Roszponkę najlepiej spożywać na surowo. Najsmaczniejsze są najmniejsze, młode listki, które są delikatne, kruche i soczyste. Z liści roszponki przyrządza się smaczne sałatki warzywne i ziemniaczane, które wzbogaca się sosem winegret (ocet, oliwa), sosem jogurtowym, musztardowym, śmietanowo-majonezowym. Należy pamiętać, aby octem, oliwą i cytryną skropić roszponkę tuż przed podaniem na stół, bowiem listki bardzo szybko więdną i się psują. Listki roszponki możemy dodać do omletów, tortilli, zup, dań z makaronem, potraw warzywnych i mięsnych. Roszponka dobrze komponuje się z pomidorami, zielonymi ogórkami, kapustą, sałatą, szparagami, orzechami, jabłkami, gruszkami, winogronami, truskawkami, malinami itp.
.


Sałatka z Roszponki

Składniki:
  • 30 dag roszponki
  • 4 gruszki
  • 4 brzoskwinie
  • 20 dag upieczonego karczku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
  1. Roszponkę oczyścić z nadwiędłych liści, umyć i osączyć.
  2. Karczek pokroić na małe kawałki.
  3. Gruszki i brzoskwinie obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
  4. Sałatę wymieszać z owocami i mięsem, skropić sosem przygotowanym z oliwy, cukru i cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut, by smaki się połączyły.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...