Mandarynka, Citrus reticulata - drzewo z rodziny rutowatych, pochodzące z południowych Chin, pokrewna pomarańczy, ale o mniejszych kulistych owocach.
Woskowata skórka koloru pomarańczowego. Miąższ podzielony na segmenty, barwy pomarańczowej lub czerwonej. Liczba pestek zróżnicowana - od całkowitego braku (np. klemenynki, satsuma) do bardzo wielu. Najwięcej mandarynek uprawia się w krajach śródziemnomorskich, Chinach, Japonii, Wietnamie, Ameryce Południowej oraz w Stanach Zjednoczonych.
Woskowata skórka koloru pomarańczowego. Miąższ podzielony na segmenty, barwy pomarańczowej lub czerwonej. Liczba pestek zróżnicowana - od całkowitego braku (np. klemenynki, satsuma) do bardzo wielu. Najwięcej mandarynek uprawia się w krajach śródziemnomorskich, Chinach, Japonii, Wietnamie, Ameryce Południowej oraz w Stanach Zjednoczonych.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh9xzCOWhmVittEjrUv2VqYtPuD_SCoa9ofcqYKm3M2II3-LEHq3_oRfHJH1BbobA-qhBiIdqY88ImXxMyI1p2DTiwjA2UEjAR0gdx7FWgOAoTTgdauiJROU9UDUHE5jPnc8kvz2oiIv8/s320/DSC01498.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinD5p_mc6nTnIp35G82UOHvpRMycBbpE7iqNqVqTyJpuPeOypJl_I9OYVFp205ZO-qpsjB8tTd7eQIbPb1Dn4C8QY_PMVSJFDDPWFANTTYrd7hVec9MJXpimKoI37DpBfqEnDZDsaxcm8/s320/DSC01504.jpg)
Wyspę Mauritius na Oceanie Indyjskim nazwano niegdyś Mandara - stąd też pochodzi nazwa mandarynki.
Owoce wspaniałe są na surowo i tak najczęściej są jedzone, ale również dodaje się je do sałatek, lodów i deserów. Dekoruje się nimi ciasta i torty. Zawierają dużo cukru i witaminy C.
Owoce wspaniałe są na surowo i tak najczęściej są jedzone, ale również dodaje się je do sałatek, lodów i deserów. Dekoruje się nimi ciasta i torty. Zawierają dużo cukru i witaminy C.
Ciasto mandarynkowe
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUGfvo3P7zXUqCBywUr8DHTbuApPzhVrQFKe9tNEunOmUPk7GrtPAyilcae3N0H3kgzuyxcL2ZKQ59FDYL7C_qTiuvkykIjqT93-ajkiBSsuPvswlyDMllroKMC2ppsB4R8siKNeZ3O3w/s320/DSC01501.jpg)
- 200 g masła
- 250 g mąki
- 220 g cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 6 mandarynek
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie lukru
- Masło należy utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jajka i śmietanę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Mandarynki obierz ze skórki, podziel na segmenty. Każdy z nich przekrój na pół. Wymieszaj z ciastem.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
- Ciasto należy piec godzinę w 180 stopniach C.
- Wystudzone ciasto polej lukrem i ozdób cząstkami mandarynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz