niedziela, 1 lutego 2009

Mandarynka

Mandarynka, Citrus reticulata - drzewo z rodziny rutowatych, pochodzące z południowych Chin, pokrewna pomarańczy, ale o mniejszych kulistych owocach.
 
Mandarynka to mały, zaokrąglony owoc drzewa cytrusowego. Traktowana jako odrębny gatunek pomarańczy, zazwyczaj spożywana jest sama lub w sałatkach owocowych. Mandarynka jest mała i spłaszczona, w przeciwieństwie do mniej więcej kulistej słodkiej pomarańczy. Jej smak jest słodszy i mocniejszy niż u pomarańczy zwyczajnej. Dojrzała mandarynka jest jędrna lub lekko miękka, o szorstkiej skórce. Skórka jest cienka i luźna, z niewielką ilością białego mezokarpu, dzięki czemu mandarynki są zazwyczaj łatwiejsze do obrania i podziału na segmenty. Mandarynka jest delikatna i łatwo ulega uszkodzeniom przez zimno. Można ją uprawiać w regionach tropikalnych i subtropikalnych. 


 

Woskowata skórka koloru pomarańczowego. Miąższ podzielony na segmenty, barwy pomarańczowej lub czerwonej. Liczba pestek zróżnicowana - od całkowitego braku (np. klementynki, satsuma) do bardzo wielu. Najwięcej mandarynek uprawia się w krajach śródziemnomorskich, Chinach, Japonii, Wietnamie, Ameryce Południowej oraz w Stanach Zjednoczonych.
 
Mandarynka zawiera 85% wody, 13% węglowodanów oraz śladowe ilości tłuszczu i białka. Zawierają dużo cukru i witaminy C.



 
Mandarynki mają mocniejszy i słodszy smak niż słodkie pomarańcze. Są obrane i spożywane na świeżo lub używane do sałatek, deserów i dań głównych. Soczyste i aromatyczne mandarynki dodawane są również w sałatkach z owocami morza, rzodkiewkami, ogórkiem, szynką i zielonym groszkiem. Są idealnym dodatkiem do surówek z kapusty pekińskiej, marchewki, cykorii. Pasują do majonezowych sosów lub  na bazie oliwy. Również do sosów do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu. 

Skórkę mandarynki używa się na świeżo, w całości lub w postaci skórki, lub suszy. Może być używana jako przyprawa do gotowania, pieczenia, napojów lub słodyczy. Olejek eteryczny ze świeżej skórki może być stosowany jako aromat do słodyczy, galaretek, lodów, gum do żucia i wypieków. Jest stosowany jako aromat w niektórych likierach. 
 
Świeże mandarynki są wykorzystywane do produkcji likieru Mandarine Napoléon. Mandarine Napoleon to likier, produkowany z mandarynek, które pochodzą wyłącznie z Sycylii. Przy produkcji likieru skórki mandarynek moczy się w koniaku i innych francuskich brandy. Tak uzyskana substancja poddawana jest ponownej destylacji, a otrzymany alkohol słodzi się i barwi karotenem na złoto-pomarańczowy kolor. Później dojrzewa on jeszcze kilka miesięcy, a następnie rozlewany jest do butelek. Mandarine Napoleon został wylansowany w 1892 roku przez belgijskiego wytwórcę wódek Louisa Schmidta, który natrafił na recepturę de Fourcroya wśród jego zapisków chemicznych.
 
Wyspę Mauritius na Oceanie Indyjskim nazwano niegdyś Mandara - stąd też pochodzi nazwa mandarynki.
Owoce wspaniałe są na surowo i tak najczęściej są jedzone, ale również dodaje się je do sałatek, lodów i deserów. Dekoruje się nimi ciasta i torty.

 

Ciasto mandarynkowe


Składniki:
  • 200 g masła
  • 250 g mąki
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 6 mandarynek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie lukru
Przygotowanie:
  1. Masło należy utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jajka i śmietanę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Mandarynki obierz ze skórki, podziel na segmenty. Każdy z nich przekrój na pół. Wymieszaj z ciastem.
  3. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
  4. Ciasto należy piec godzinę w 180 stopniach C.
  5. Wystudzone ciasto polej lukrem i ozdób cząstkami mandarynki.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...