Daktyle (Phoenix dactylifera) - daktyl, daktylowiec, roślina z rodziny palmowatych, pochodząca z północnej Afryki i Azji Mniejszej, uprawiana obecnie w wielu krajach strefy tropikalnej. Owoce jagodowe, do 5 cm długości, z jedną dużą pestką. Skórka barwy od złotożółtej do brązowoczerwonej, gładka, jadalna, okrywa jasny, twardy miąższ. Miąższ owoców zawiera 60-70% cukru. Istnieje około 40 odmian uprawianych drzew daktylowych. Daktyle to ważny składnik pożywienia w krajach, w których są uprawiane. W krajach arabskich wykorzystuje się je do wyrobu dżemów, octu, past oraz syropu zwanego miodem daktylowym. Z naciętego pnia leśnego gatunku palmy daktylowej wypływa sok, który po fermentacji znany jest jako wino palmowe - tari. Wyróżnia się trzy typy daktyli: twarde (o dużej zawartości skrobi, jadane po wysuszeniu), miękkie (jadalne na surowo lub po wysuszeniu) i półtwarde (formy pośrednie między miękkimi i twardymi daktylami).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivKzJLCPX5Y31DxmUSzmgLEwdPinP_rC5w3xtwraB6-zr5Si6rmX5EwJRT52aLteRNS7hrW5AA0B1KTzvXBd1SwavFI49DuqAKhcR8LhfD02slFyt36M9b6XRqXgQJX2DUQe-9BB7aDQA/s320/DSC03236.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfmG9t84qa30Xpmfhgxl9t_UQf272Qs3jXvY3KTbIXAC9xCRst0WMBIONZTSYHXh24hbfLWhEVjzXcZGx9MZ7tCSGyK58V-OVVcKtiBtspoS-onwA1v7vNlDHw_Ss1m8F0ZZFBfUOlxQ0/s320/DSC03245.jpg)
Ciasto daktylowe z wiórkami kokosowymi
Składniki na ciasto:Składniki do dekoracji ciasta:
Składniki do przygotowania kremu:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 20 dag suszonych daktyli
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
- Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, skropić rumem. Delikatnie wymieszać.
- Formę do pieczenia wysmarować masłem i przesypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i piec 40 minut w piekarniku, nagrzanym do temperatury 160 stopni C.
- Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części. Przełożyć kremem.
Przygotowanie kremu:
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości i wymieszać z mąką.
- Mleko zagotować z wanilią i szczyptą soli.
- Do żółtek wlać gorące mleko, stale mieszając. Masę gotować 5 minut na małym ogniu, energicznie mieszając dodać drobno pokrojone daktyle. Mieszając zdjąć z ognia. Ostudzić. Dodać wiórki kokosowe.
Dekoracja ciasta:
- Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi. Przybrać daktylami.
- Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiz6RuAB9VEM6_ERqiXuI6dsTVwr2vWu0DIXNf2paxS-zLsIVOcptFAFRofXTmRNSfQI9FRqWi0e_V9myt7OYgru9taxCP3igIdtlpNctLl23pwVPSOUq-chmkplNTz39d66BrL9YdsH3M/s320/DSC04012.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_0MqwhQA6QZiIdes9-ldRmIG-PlQay-OfvNAy2HQboX6zLHFY6ITYvHfFd7A3K5S5wyFgBpP1pQxkqxIPswhxiNb8re7s54CRxxebo_bsUwOuMNVpvK-nfMLnLGlZq5BDlql2Xkt5hLs/s320/DSC04014.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz