Pomidor (Licopersicon esculentum) - roślina z rodziny psiankowatych, pochodząca ze Środkowej i Południowej Ameryki. Początkowo uprawiano ją jako roślinę ozdobną, dopiero w XIX zaczęto jeść je na surowo i przerabiać na przeciery. W Europie najwcześniej wprowadzili pomidory do kuchni i Hiszpanie i Włosi, którzy nazwali je "pomodori" - złote jabłka. Owocem jest jagoda o kształcie kulistym, owalnym i płaskim. Barwa pomidora może być zielona (w stanie niedojrzałym), biała, różowa, żółta, pomarańczowa, malinowa i czerwona. Pomidory są zasadotwórcze i niskokaloryczne. Dostarczają witamin A, C, B, K, E i P oraz wiele składników mineralnych: sodu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, miedzi, cynku, manganu i kobaltu. Pomidory spożywa się na surowo i po zabiegach termicznych - w postaci pomidorów faszerowanych, zup, sosów i jako jeden z dodatków wielu potraw. Bez tych owoców nie powstałyby znane na całym świecie włoskie potrawy m. in.: spaghetti bolognese, a pizza - bez pomidorów nie stałaby się najpopularniejszą przekąską na świecie.


Sałatka z pomidorów z mozzarellą
- 2 czerwone pomidory
- 2 żółte pomidory
- 30 dag kulek mozzarelli mini
- kilka listków pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- Pomidory umyć, pokroić w plasterki.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy.
- Przygotować sos: wymieszać oliwę z octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.
- Na talerzu ułożyć plasterek czerwonego i żółtego pomidora tak, aby zachodziły jeden na drugi. Polać sosem, posypać grubo mielonym pieprzem, udekorować listkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza