Bakłażan (Solanum melongena) - oberżyna, gruszka miłosna, bylina z rodziny psiankowatych. Roślina jednoroczna, o liściach jajowatych na długich ogonkach. Kwiaty fioletowe lub niebieskie. Podłużne owoce jagodowe o kształcie przypominające maczugi - to te najpopularniejsze, ale również okrągłe i pękate. Skórka owocu gładka, koloru purpurowego, fioletowego, żółtego lub białego.
Bakłażany pochodzą z Azji, obecnie znajdujemy je w potrawach wszystkich krajów śródziemnomorskich. W Indiach bakłażany jadano już cztery tysiące lat temu.
Bakłażany najczęściej nadziewa się różnymi farszami i zapieka lub dodaje do innych warzyw. Smaczną przekąską są bakłażany pokrojone w plasterki, panierowane w bułce tartej i usmażone na maśle.
Niedojrzałe owoce zawierają trującą substancję solaninę. Bakłażany są niskokaloryczne, bogate w potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan i magnez. Zawierają fitoncydy, które działają jak antybiotyk.
Bakłażany najczęściej nadziewa się różnymi farszami i zapieka lub dodaje do innych warzyw. Smaczną przekąską są bakłażany pokrojone w plasterki, panierowane w bułce tartej i usmażone na maśle.
Faszerowane bakłażany
- 2 bakłażany
- 4 pomidory
- 400 g kiełbasy
- 1 cukinia
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- pieprz, sól
- Bakłażany umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części, wydrążyć miąższ. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut.
- Pomidory umyć i pokroić w cząstki. Kiełbasę pokroić na niewielkie kawałki. Tę samą czynność wykonać z cukinią i wydrążonym miąższem bakłażana.
- Przygotować farsz z pomidorów, cukinii, bakłażana i kiełbasy. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
- Bakłażana osuszyć, wnętrze wysmarować oliwą, wypełnić farszem. Dodać natkę pietruszki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Zapiekać około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz