niedziela, 20 września 2009

Bakłażan

Bakłażan (Solanum melongena) - oberżyna, gruszka miłosna, bylina z rodziny psiankowatych. Roślina jednoroczna, o liściach jajowatych na długich ogonkach. Kwiaty fioletowe lub niebieskie. Podłużne owoce jagodowe o kształcie przypominające maczugi - to te najpopularniejsze, ale również okrągłe i pękate. Skórka owocu gładka, koloru purpurowego, fioletowego, żółtego lub białego.

 

Bakłażany pochodzą z Azji, obecnie znajdujemy je w potrawach wszystkich krajów śródziemnomorskich. W Indiach bakłażany jadano już cztery tysiące lat temu.
 

Bakłażany najczęściej nadziewa się różnymi farszami i zapieka lub dodaje do innych warzyw. Smaczną przekąską są bakłażany pokrojone w plasterki, panierowane w bułce tartej i usmażone na maśle.


Niedojrzałe owoce zawierają trującą substancję solaninę. Bakłażany są niskokaloryczne, bogate w potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan i magnez. Zawierają fitoncydy, które działają jak antybiotyk.

 

Faszerowane bakłażany

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 400 g kiełbasy
  • 1 cukinia
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
  1. Bakłażany umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części, wydrążyć miąższ. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut.
  2. Pomidory umyć i pokroić w cząstki. Kiełbasę pokroić na niewielkie kawałki. Tę samą czynność wykonać z cukinią i wydrążonym miąższem bakłażana.
  3. Przygotować farsz z pomidorów, cukinii, bakłażana i kiełbasy. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
  4. Bakłażana osuszyć, wnętrze wysmarować oliwą, wypełnić farszem. Dodać natkę pietruszki.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Zapiekać około 20 minut.
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...