Curry - to nazwa popularnej na Dalekim Wschodzie przyprawy lub nazwa potrawy występującej w kuchni indyjskiej. W skład przyprawy wchodzą m.in. kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, papryka. Curry występuje w postaci proszku lub pasty. Istnieje wiele odmian tej przyprawy, różnica w smaku zależy od odpowiedniego dobrania składników. W kuchni indyjskiej każda gospodyni sama komponuje własną przyprawę curry. Bywa ona żółta lub czerwona, łagodniejsza lub ostra, palona lub prażona.
Curry najczęściej stosuje się do potraw mięsnych, przede wszystkim z drobiu, baraniny i wieprzowiny oraz do warzyw, ryżu i makaronu. Przyprawa aromatyzuje i barwi potrawy. Nadaje piękny żółty kolor.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoDWVCY9nTFv9KXaVzn35OxRr_IDDEbaTK8-BboDF6pDi6EfnwxHDFU5QtF6ov6YlgYlx-YIn7U6ZPS7nEyxIaCSvIt5Hf9JgrZ-3wCrbBB0krsd4ihAFXsBN4sR5lxfeMYI3CChNKGm4/s640/DSC08947.jpg)
Złote kluseczki z curry
Składniki:- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka przyprawy Curry
- sól
- 15 dag salami
- olej do smażenia
- Mąkę wymieszać z jajkami, żółtkami i przyprawą Curry. Dodać sól i około 4 łyżek wody. Ciasto nie może być za rzadkie.
- Ciasto kłaść łyżką na wrzącą, posoloną wodę i gotować ok. 3 minut. Gdy kluseczki zaczynają wypływać na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową, układać na sicie i przelewać zimną wodą.
- Na rozgrzanym oleju ułożyć plasterki salami. Podsmażyć chwilę i dodać kluseczki. Całość podsmażyć na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz