poniedziałek, 23 lipca 2012

Tacos

Tacos - specjalność kuchni meksykańskiej. Jedno z najpopularniejszych dań wykonanych z placków tortilli wypełnionych ciepłym lub zimnym nadzieniem. 
 

Oryginalne placki tortilli wykonane są z mąki kukurydzianej nadziewane farszem składającym się z różnych wypełnień, najczęściej wołowiny, ale też z kurczaków, owoców morza, z dodatkiem: pomidorów, czerwonej fasoli lub kukurydzy, cebuli i przypraw. Przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę, bo to one nadają tacos wyrazisty smak. Są to najczęściej bazylia, chili, oregano i pieprz. Do gotowej potrawy podaje się dodatkowo sos, który jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni meksykańskiej. Tacos najczęściej podaje się w formie przystawki.



Tacos z szynką i pieczonym kurczakiem

Składniki:
  • 6 gotowych muszli do tacos lub placki kukurydziane
  • 15 dag pieczonej piersi kurczaka
  • 15 dag szynki
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki kroimy w paski. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, aż się lekko zeszkli. Dodajemy pierś kurczaka i szynkę. Krótko podsmażamy.
  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nakładamy w muszlę do tacos. 
  4. Tacos podajemy z sosami: pomidorowym lub śmietanowo-czosnkowym. 


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...