Tacos - specjalność kuchni meksykańskiej. Jedno z najpopularniejszych dań wykonanych z placków tortilli wypełnionych ciepłym lub zimnym nadzieniem.
Oryginalne placki tortilli wykonane są z mąki kukurydzianej nadziewane farszem składającym się z różnych wypełnień, najczęściej wołowiny, ale też z kurczaków, owoców morza, z dodatkiem: pomidorów, czerwonej fasoli lub kukurydzy, cebuli i przypraw. Przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę, bo to one nadają tacos wyrazisty smak. Są to najczęściej bazylia, chili, oregano i pieprz. Do gotowej potrawy podaje się dodatkowo sos, który jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni meksykańskiej. Tacos najczęściej podaje się w formie przystawki.
Tacos z szynką i pieczonym kurczakiem
Składniki:- 6 gotowych muszli do tacos lub placki kukurydziane
- 15 dag pieczonej piersi kurczaka
- 15 dag szynki
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 awokado
- 1 cebula
- 1/2 główki sałaty lodowej
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- Wszystkie składniki kroimy w paski. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, aż się lekko zeszkli. Dodajemy pierś kurczaka i szynkę. Krótko podsmażamy.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nakładamy w muszlę do tacos.
- Tacos podajemy z sosami: pomidorowym lub śmietanowo-czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz