Przegrzebek (Pecten), rodzaj obejmujący liczne gatunki małżów zamieszkujący we wszystkich morzach. Jest wysoko
cenionym przysmakiem. Przegrzebki, to jadalne gatunki małży zwane także
muszlami świętego Jakuba. Mieszkają w okrągłej, dwustronnej, lekko żeberkowej muszli. Przegrzebki mają mięso zwarte i jednolite, o walcowatym kształcie.
Połowy na małże rozpoczynają się od
października i trwają do końca kwietnia. Największe połowy przegrzebków są w
rejonie Bretanii i Normandii. Wielu
smakoszy uważa, że najsmaczniejsze są te wyłowione prosto z morza, a nie
sztucznie hodowane. Największymi odbiorcami przegrzebków jest Francja, Hiszpania, Wielka Brytania i Irlandia.
Przegrzebki są zwykle panierowane, smażone na maśle, serwowane w
zupach. zapiekane, grillowane lub podawane jak carpaccio, bardzo cienko
pokrojone, polane oliwą i skropione sokiem z cytryny. W Europie przysmakiem jest mięso i pomarańczowa ikra. Delikatne mięso przyprawia się czosnkiem, szalotką, cytryną, bazylią, chili, a także parmezanem i posiekaną zieleniną. Przed przyrządzeniem przegrzebki należy wyjąć z muszli, umyć i oczyścić z piasku. A później należy je oddać delikatnej obróbce, smażyć bardzo krótko, a pozostaną jędrne i soczyste. Zbyt długie smażenie powoduje, że stają się gumowate i mało jędrne, znacznie się kurczą tracąc wodę.
Ciekawym pomysłem jest podawanie przegrzebków zapiekanych we własnej muszli, pokryte sosem beszamelowym lub posypane parmezanem wymieszanym z bułką tartą.
Smażone przegrzebki
Składniki:- 10 szt. przegrzebków
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyka oliwy
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i utrzeć z odrobiną soli. Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i dodać do bułki tartej. Razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Przygotowaną panierką z bułki obtoczyć przegrzebki. Smażyć na maśle z każdej strony po 1 minucie. Przegrzebki powinny być chrupiące i lekko brązowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz