piątek, 19 października 2012

Przegrzebki

Przegrzebek (Pecten), rodzaj obejmujący liczne gatunki małżów zamieszkujący we wszystkich morzach. Jest wysoko cenionym przysmakiem. Przegrzebki, to jadalne gatunki małży zwane także muszlami świętego Jakuba. Mieszkają w okrągłej, dwustronnej, lekko żeberkowej muszli. Przegrzebki mają mięso zwarte i jednolite, o walcowatym kształcie.
Połowy na małże rozpoczynają się od października i trwają do końca kwietnia. Największe połowy przegrzebków są w rejonie Bretanii i Normandii. Wielu smakoszy uważa, że najsmaczniejsze są te wyłowione prosto z morza, a nie sztucznie hodowane. Największymi odbiorcami przegrzebków jest Francja, Hiszpania, Wielka Brytania i Irlandia.

Przegrzebki są zwykle panierowane, smażone na maśle, serwowane w zupach. zapiekane, grillowane lub podawane jak carpaccio, bardzo cienko pokrojone, polane oliwą i skropione sokiem z cytryny. W Europie przysmakiem jest mięso i pomarańczowa ikra. Delikatne mięso przyprawia się czosnkiem, szalotką, cytryną, bazylią, chili, a także parmezanem i posiekaną zieleniną. Przed przyrządzeniem przegrzebki należy wyjąć z muszli, umyć i oczyścić z piasku. A później należy je oddać delikatnej obróbce, smażyć bardzo krótko, a pozostaną jędrne i soczyste. Zbyt długie smażenie powoduje, że stają się gumowate i mało jędrne, znacznie się kurczą tracąc wodę.
Ciekawym pomysłem jest podawanie przegrzebków zapiekanych we własnej muszli, pokryte sosem beszamelowym  lub posypane parmezanem wymieszanym z bułką tartą.


 

Smażone przegrzebki

Składniki:
  • 10 szt. przegrzebków
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i utrzeć z odrobiną soli. Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i dodać do bułki tartej. Razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  2. Przygotowaną panierką z bułki obtoczyć przegrzebki. Smażyć na maśle z każdej strony po 1 minucie. Przegrzebki powinny być chrupiące i lekko brązowe. 
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...