
Do produkcji chorizo używa się mięsa świni. Mięso zostaje zmielone, połączone z papryką i przyprawami, uformowane w kształtne kiełbasy suszy się tygodniami, aby odpowiednio dojrzało. Proces fermentacji i dojrzewania nadaje chorizo charakterystycznego smaku. Chorizo występuje w różnych wersjach.
Najbardziej luksusowe wydanie, to Chorizo Iberico, bowiem przygotowuje się je z mięsa czarnych świń rasy Iberico. Rasa tych świń wypasana jest na wolności i karmiona zbożami, żołędziami, a to ma szczególny wpływ na delikatność i smak mięsa.
Chorizo najczęściej jest używane do potraw serwowanych na śniadanie, często jako dodatek do jajecznicy lub dań z jajkami, do kanapek i do tapas. Jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych hiszpańskich potraw, niezastąpiona w daniach jednogarnkowych, nadając potrawie niepowtarzalnego aromatu.
Potrawka z kotletów wieprzowych i kiełbasy chorizo
Składniki:
- 80 g kiełbasy chorizo
- 4 kotlety wieprzowe bez kości
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 4 pomidory
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć kotlety z obu stron, tak aby się zarumieniły. Zdjąć z patelni. Przełożyć na talerz.
- Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek posiekać.
- Na patelnię wyłożyć chorizo, cebulę i czosnek. Smażyć, aż kiełbasa i cebula będzie miękka wówczas dołożyć podsmażone kotlety.
- Do potrawy dolewamy wywar warzywny, dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w cząstki 3 pomidory. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną bardzo drobno nać pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
- Potrawkę dusimy pod przykryciem około 30 minut, w ostatnich 5 minutach dodajemy 1 pomidora pokrojonego w grubsze cząstki.
- Potrawkę podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz