Wasabi, wasabia japońska (Eutrema japonica) - często nazywana japońskim chrzanem, przyprawa o wyjątkowo ostrym smaku wytwarzana z korzenia i kłącza rośliny wasabi, który to roślina chrzanem nie jest. Wasabi jest jedną z bardziej znanych azjatyckich przypraw. Można ją spotkać w naturalnych warunkach w Japonii, Korei, na Tajwanie. Tam też jest uprawiana na szeroką skalę.
W ostatnich latach uprawą wasabi zajęli się też Amerykanie. W Kalifornii powstała odmiana dużo łagodniejsza w smaku. Wasabi jest byliną o masywnym kłączu. Posiada drobne kwiaty, które po przekwitnięciu zamieniają się w niewielkie owoce. Roślina trudna w uprawie, wymagająca, najlepiej się czuje na górzystych terenach w pobliżu górskich strumieni.
Wasabi zawiera glikozydy, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i
E, sole mineralne, żelazo i duże ilości wapnia. Posiada właściwości
bakteriobójcze, grzybobójcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych,
reguluje pracę żołądka. Zewnętrznie wasabi wykorzystywane jest do
złagodzenia bóli reumatycznych i nerwobóli.
Starty korzeń wasabi jest bardzo popularny jako dodatek do japońskich potraw sushi i sashimi. W Japonii wykorzystuje się liście, lekko je obgotowując i przygotowując jako jarzynkę, którą podaje się z różnymi sosami. Kwiaty wasabi są dodatkiem do sałatek, a z łodyg i kłączy przygotowuje się marynaty w zalewie octowej lub w sosie sojowym. Świeży korzeń wasabi, starty na tarce, może być używany tak jak nasz rodzimy chrzan, należy jedynie pamiętać, że jest piekielnie ostry. Można więc nim przyprawiać dania z ryb i owoców morza.
Przyprawa bardzo popularna także w kuchniach zachodnich, często dodawana do sosów, dipów, dressingów. Prawdziwe wasabi jest bardzo drogie i rzadko można je spotkać poza Japonią. W polskich sklepach możemy nabyć wasabi w formie pasty w tubce lub pod postacią proszku, który wystarczy jedynie połączyć z wodą. Jest to najczęściej mieszanka chrzanu, gorczycy i zielonego barwnika.
Wasabi jest też dodawany do słodyczy. W sprzedaży możemy spotkać orzechy i bakalie otoczone słodką polewą z dodatkiem wasabi.
Mozaika z białej czekolady i wasabi
Składniki:
- 300 g białej czekolady
- 1/2 szklanki obranych migdałów
- 1 łyżka pasty wasabi
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 20 szt. czereśni kandyzowanych
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić, dodać obrane migdały i pokrojone kandyzowane czereśnie.
- Do czekolady dodać wasabi i płatki chili. Całość lekko wymieszać.
- Na papier do pieczenia wylać tężejącą czekoladę. Rozprowadzić nożem na grubość 1 cm.
- Schłodzoną, utwardzoną czekoladę pokroić w kwadraty.
Pierwsze i drugie zdjęcie pochodzi z Wikipedii, pozostałe są własnością Smakowitego bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz