Rabarbar (Rheum) - rzewień, bylina z rodziny rdestowatych o dużych liściach osadzonych na grubych, mięsistych ogonkach. Pochodzi z obszarów Azji Środkowej.
Częścią jadalną są łodygi i liście. Barwa ogonków liściowych może być czerwona, różowa lub zielona.
Rabarbar służy jako dodatek do soków, dżemów, konfitur i ciast. Sporządza się z niego kompoty i zupy. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i sporą ilość kwasu szczawiowego.
Częścią jadalną są łodygi i liście. Barwa ogonków liściowych może być czerwona, różowa lub zielona.
Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i sporą ilość kwasu szczawiowego.
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, usuwamy liście i obieramy z włóknistej skóry. Kroimy w drobne kawałki. W naczyniu układamy rabarbar i przesypujemy go 1 łyżką cukru. Odstawiamy na 1 godzinę.
- Ucieramy masło z cukrem, na puszystą masę, dodając stopniowo jajka, mąkę i proszek do pieczenia.
- Do ciasta dodajemy 3/4 rabarbaru (wcześniej odsączamy z soku).
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu ciasta układamy pozostały rabarbar.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180℃ przez 50 minut.
- Ciasto podajemy schłodzone i posypane cukrem pudrem.
Babeczki jagodowo-rabarbarowe
- 50 dag rabarbaru
- 50 dag czarnych jagód
- 1 szklanka cukru
- 1/3 laski wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 jajko
- szczypta soli i bułki tartej
- Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, rozgotować we własnym soku i odparować jego nadmiar. Dodać 4 łyżki cukru i rozkrojoną wanilię. Gotować 3-4 minuty, stale mieszając, a następnie ostudzić i wyjąć wanilię.
- Jagody umyć i osączyć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Wsypać jagody, rabarbar i pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę przesiać, dodać masło, pozostały cukier, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Przygotować foremki na babeczki: posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć dno foremek. Piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Upieczone ciasto ostudzić i nałożyć na nim masę jagodowo-rabarbarową. Zapiec ponownie około 5 minut.
- Udekorować masą rabarbarową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz