niedziela, 2 maja 2010

Fenkuł

Fenkuł (Foeniculum vulgare) - koper włoski - roślina z rodziny baldaszkowatych, pochodząca z rejonów śródziemnomorskich, uprawiana w różnych miejscach na świecie. Jadalną częścią są bulwy o lekko anyżkowym zapachu i smaku. Bulwa kopru włoskiego jest mięsista, jasna i twarda. Zawiera sporo witaminy C oraz soli mineralnych. 
 
Koper włoski, posiadający dużą zawartość olejków, wykorzystywany jest w przemyśle leczniczym. Reguluje trawienie i uspakaja nerwy, działa przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo i wiatropędnie.



Fenkuł można jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Pod wpływem obróbki cieplnej ulatnia się jego anyżkowy smak. Fenkuł poprawia smak potraw np. zup i wywarów. Dobrze smakuje nadziewany farszami i zapiekany.

Fenkułowa zapiekanka z serem camembert

Składniki:
  • 1 bulwa fenkuła
  • 1 ser camembert
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • koperek
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Bulwę fenkuła kroimy na mniejsze kawałki. ser kroimy w plastry, pomidory na cząstki, paprykę w kostkę.
  2. Na blasze układamy warstwami: kawałki fenkuła na spód, ser i pomidory. Posypujemy solą i pieprzem według uznania.
  3. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, aż ser się lekko rozpuści. 
  4. Fenkuł podajemy gorący, posypany koperkiem.



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...