Fenkuł (Foeniculum vulgare) - koper włoski - roślina z rodziny baldaszkowatych, pochodząca z rejonów śródziemnomorskich, uprawiana w różnych miejscach na świecie. Jadalną częścią są bulwy o lekko anyżkowym zapachu i smaku. Bulwa kopru włoskiego jest mięsista, jasna i twarda. Zawiera sporo witaminy C oraz soli mineralnych.
Koper włoski, posiadający dużą zawartość olejków, wykorzystywany jest w przemyśle leczniczym. Reguluje trawienie i uspakaja nerwy, działa przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo i wiatropędnie.


Fenkuł można jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Pod wpływem obróbki cieplnej ulatnia się jego anyżkowy smak. Fenkuł poprawia smak potraw np. zup i wywarów. Dobrze smakuje nadziewany farszami i zapiekany.
Fenkułowa zapiekanka z serem camembert
- 1 bulwa fenkuła
- 1 ser camembert
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
- koperek
- sól i pieprz
- Bulwę fenkuła kroimy na mniejsze kawałki. ser kroimy w plastry, pomidory na cząstki, paprykę w kostkę.
- Na blasze układamy warstwami: kawałki fenkuła na spód, ser i pomidory. Posypujemy solą i pieprzem według uznania.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, aż ser się lekko rozpuści.
- Fenkuł podajemy gorący, posypany koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz