piątek, 8 października 2010

Sushi

sushi

Sushi - jedno z najbardziej znanych na świecie dań kuchni japońskiej. Klasyczna potrawa z kraju kwitnącej wiśni składa się z gotowanego ryżu z dodatkiem soli i cukru, z najróżniejszymi dodatkami: surową rybą, krewetkami, krabami, wędzoną rybą, warzywami i grzybami. Ważnymi elementami są glony morskie nori, pasta wasabi, sos sojowy i marynowany imbir.

sushi

Istnieje wiele rodzajów sushi:
  • Nigiri - czyli sushi uformowane w dłoni, porcja ryżu z dodatkiem ryby lub owoców morza
  • Maki - zwinięty za pomocą bambusowej maty (makis) ryż podawany różnymi dodatkami
  • Temaki - maki zwinięte ręcznie, bez użycia makisu, w kształcie stożka, wypełnione ryżem z dodatkiem ryby lub owoców morza
  • Gunkanmaki - ryżowe kulki otoczone paskiem glonów w ten sposób, aby tworzyły łódeczkę, ozdobione ikrą łososia lub drobno pokrojoną rybą
  • Uramaki - rolowane na odwrót, ryż znajdujący się na zewnątrz ozdobiony jest drobną ikrą lub smażonymi ziarnami sezamu
Sushi można jeść pałeczkami lub palcami, ale ważne jest, aby spożywać całe kawałki na raz. Sushi macza się w sosie sojowym, który dodatkowo wzbogaca smak. Między kolejnymi rodzajami sushi zaleca się spożywanie marynowanego imbiru, który oczyszcza kubki smakowe i pozwala delektować się kolejnym smakiem.




Podstawowe zasady zrobienia Sushi

Składniki:
  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy
  • prasowane algi morskie - nori
  • pasta wasabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • składniki nadzienia do wyboru: ogórek zielony, awokado, marynowany łosoś, paluszki krabowe, czerwona papryka, ryba maślana, tuńczyk, krewetki
Przygotowanie:
  1. Gotujemy ryż na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy octu ryżowego, cukru i soli. Miękki, ale nie rozgotowany, ryż zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Wszystkie składniki, które chcemy wykorzystać jako nadzienie, kroimy na cieniutkie paski.
  3. Na macie bambusowej rozkładamy wodorosty nori.
  4. Na rozwinięte arkusze nori na 2/3 powierzchni układamy ryż, na nim przygotowane składniki, dodajemy pastę wasabi.
  5. Całość zawijamy jak rulon dociskając krawędź maty do ryżu.
  6. Zwiniętą roladę kroimy ostrym nożem na niewielkie kawałki.
sushi
sushi

1 komentarz:

ABily pisze...

ale śliczne roladki, po prostu chce się je schrupać, super opis sushi:)Pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...